2010. május 6., csütörtök

Kutyachip

   Túl vagyunk az éves kötelező veszettségi oltáson, mármint leginkább nem én, hanem a kutyám. Én csak annyiban, hogy ezt is kicsengettem a zsebemből, Kicsi pedig reméljük egy évig újfent nem lát állatorvost. Velem tehát nem árt még vigyázni, nincs oltásom, és harapok! Az idei év egyébként abban volt különleges, hogy kötelezővé tették a kutyachip beültetését, és most azt is megkapta.
   A veszettségi oltást valamelyest már fölöslegesnek tartom, hiszen gyakorlatilag már megszűnt ez a betegség, sőt a rókákat is agyba-főbe vakcinázzák. Mégsem árt az óvatosság, jó ha van ellene védekezés. Ezt a chipes dolgot viszont nagyon tudom díjazni, ez egy nagyon jó ötlet, az állatvédelem igen hasznos találmánya! Teljesen egyedi azonosítóval látják el a kutyusokat, így ha véletlenül elkóborol, sokkal nagyobb esélye van, hogy visszakerül hozzánk, mint régen. A chip egy rizsszem nagyságú kis kapszula, amit egy pillanat alatt bejuttattak a kutyám bőre alá, ő szinte észre sem vette. Ügyesen, jól viselte. Állítólag pici fájdalommal jár, Kicsin szerencsére ezt nem lehetett észrevenni.
A chip beültetésével kevesebb állat kerül talán be a menhelyekre, a gyepmesteri telepekre, és csökkenhet az állatok altatásának száma is, az örökös helyhiány megszűnésével. A chippel rendelkező állatokat ugyanis megtalálásukkor a megtaláló -pontosabban az állatorvos-, aki a chiphez tartozó adatokat leolvassa, nem a menhelyet fogja felkeresni a kutya elhelyezése miatt, hanem a kutya eredeti gazdáját. A chipekkel továbbá az is kizárható, hogy a kutya megtalálója az eredeti gazdi jelentkezésének hiányában, új gazdihoz adja a kutyát. Figyelem, mindez csak a chip beültetést követő regisztrációval együtt lehetséges! Felírták minden adatunkat, ezt pedig egy közös adatbázisba felvezetik. Enélkül a chip gyakorlatilag céltalan. Érdemes tehát ellenőrizni, hogy a regisztráció ténylegesen megtörtént-e, ezt néhány napon belül a www.petvetdata.hu webcímen mindenki megteheti. Ezt a Magyar Állatorvosi Kamara működteti, és ha a kutyusunk regisztrálva van, akkor a 15 számjegyből álló chipszámot beírva, kiírja annak adatait. Ellenkező esetben jelezni kell a beültetést végző állatorvosnál, hogy végezze el a regisztrációt,  mert a kutya elvesztése esetén hiába látja az állatorvos, hogy a kutyának van azonosítója, a gazdit és annak adatait nem fogja megtalálni.
   Ez egy jó kedvezményezés, ne sajnáljuk elvégeztetni! Idén még ingyenes, de jövőre sem lesz megfizethetetlen az ára, gyakorlatilag 1600 ft-ból kijön az egész procedúra, ennyit pedig megér egy kis állatvédelem!

5 megjegyzés:

MJ írta...

Hasznos dolog bizony! Némely embereket sem ártana chippelni, csak őket ellenkező okból, nehogy visszakerüljenek!

Crimson Velvet írta...

Ingyenes? Tavaly utána érdeklődtem. Akkor még 10.000,- volt. Lavinának ugyan még nincs, mert az állatorvosunknál nem volt rá lehetőség. Szerintem is jó, hogy kötelezővé tették.
Köszönöm az infót!!

Joe bácsi írta...

Nincs mit, bár nem biztos, hogy mindenhol ingyenes a beültetés. Ha a település csatlakozott a programhoz, akkor igen! Az ára azonban biztosan leesett a tavalyihoz képest.

Andibandi írta...

A gazdátlan kutyák nem kapnak chipet így azok száma sajna nem csökken.
Gratulálok a Boghoz. Szoktam bele olvasgatni. Az állatorvosi kamarás elérhetőségért külön köszönet.

Joe bácsi írta...

Sajnálatos, hogy a gazdátlan menhelyes kutyák kimaradnak a lehetőségből. Szerintem is ez hiba. Idővel mégis csökkenhet a számuk, hiszen ha az elkóborolt kutyusok gazdái fellelhetők lesznek, nem kerülnek menhelyre. Köszönöm!

Megjegyzés küldése