2010. március 22., hétfő

Jégre tettek

Bár a tavasz végre megérkezett, és a meleg egyre inkább betör kicsiny országunkba is, hétfő délelőttönként a korcsolyaoktatásé a fő szerep számomra. 




A jégcsarnok megépülését követően a város önkormányzata nagyszerű döntést hozott, lehetővé tette az tanintézmények számára, hogy délelőttönként oktathassák a gyerekeket. A színvonalas tanítás érdekében korcsolyaoktatói továbbképzést hirdettek a testnevelő tanároknak, majd sikeres vizsga után elkezdődhetett ennek a jeges sportnak a népszerűsítése az iskolákban is. 2006 szeptembere óta tanítom a második és negyedik évfolyam tanulóit rendületlenül, szerencsére komolyabb balesetek nélkül. Minden sportmozgásban benne van a sérülés lehetősége, ez a jeges sportokra különösen igaz.
Ha a gyermek már úgy érzi biztonságosan halad, majdnem mindig túlbecsüli képességeit, beindul benne a testnevelés órákra is jellemző versenyszellem, és ilyenkor jöhet a baj! Nem könnyű feladat ezt a versenyszellemet oly módon kordában tartani, hogy a fejlődést megtartva ne érje őket baleset. Kisebb zúzódások, agyrázkódás, egy kéztörés így is van sajnos a listámon, pedig a fegyelemre mindig nagyon odafigyelek.
A "dolog" árnyoldala ellenére sok örömem is lelem a jégen, hiszen mindig nagy élmény látni, hogy az első ijedtséget leküzdve sikerülnek az első csúszások, sikerül pontosan és gyorsan megállni, biztonságosan tudnak kanyarodni, haladni előre, majd hátrafelé is. Később egyre nehezebb feladatokat hajtanak végre könnyedén, és óráról-órára mindig ügyesednek. A másodikosok jelenleg nagyon élvezik a páros gyakorlatokat, szeretnek vonatozni. A képen is ők láthatók, a 2.a osztályról készült felvételt egy kolléganőm készítette pár hete.
A negyedik évfolyam már olyan szinten jól korcsolyázik, hogy teljes biztonsággal játszanak fogójátékokat is a jégen, ők ezt élvezik a legjobban.
A jégcsarnok új színt vitt annak idején a kaposvári testnevelés tanításába, és nagyon örülök, hogy ennek részese lehetek. Idén április 30-ig van nyitva az intézmény, addig aki teheti használja ki a lehetőséget, ismerkedjen a sporttal, vigye gyermekeit mozogni, kiváló családi program lehet!


Végezetül a Jégpálya tízparancsolat:

1. Ne lökd fel felebarátodat! Ha mégis megtörtént, segítsd fel! 
2. Ne haladj szembe a forgalommal, és át a pálya közepén! Jobbkéz szabály van érvényben! 
3. Ne hozz esernyőt, egyéb veszélyes holmit a pályára! Itt nem ázol meg, van tető! 
4. Ne hozz ételt- italt a jégre! Nehogy félrenyeld! 
5. Ne szemetelj! Balesetveszélyes, és van kuka! 
6. Ne ülj a palánk szélére, ha elfáradtál! Erre használd a melegedőt! 
7. Ne állj meg a pályán csoportba verődve beszélgetni! (Melegedő) 
8. Ne fázz meg! Öltözz fel melegen! 15C fok van! 
9. Ne menj cipővel a jégre! Csúszik, és a pálya maradjon tiszta! 
10. Kösd be jól a koridat! Bokaficam elkerülésére! 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése