2010. május 12., szerda

Szökés egy kórházból

   Tegnapi nap folyamán egy ismerősömnél voltam látogatóban egy vidéki kórházban. Beszélgettünk kint a folyosón, amikor hirtelen nagy futkosásra, lázas keresésre lettünk figyelmesek. A nővérek és egy orvos keresték az egyik beteget.
   Kiderült, a roma hölgy társadalombiztosítás nélkül érkezett egy műtétre. Nem életmentő, és nem is sürgős beavatkozásról volt szó, mégis elvégezték rajta a reggeli órákban. Délután, amikor már jól érezte magát, kihasználta azt a pillanatot amikor a nővérek egy másik frissen műtött hölgyet kezeltek, és lelépett. Természetesen fizetni "elfelejtett"! Gondolom, hogy ha valamilyen komplikáció fellép vele kapcsolatosan, akkor azonnal teli pofával megy majd vissza, és követeli az ellátást.
Az egyik ismerős doki elmondta, hogy ez tulajdonképpen nem egyedi eset, gyakran megesik. Nem tudnak ellene tenni, és ezzel milliós károkat okoznak az egészségügynek. Tessék?
Nem értem az egészet! Ha én csinálok ilyet, öt perc múlva nyakamon a rendőrség! Miért kell megműteni fizetés nélkül az ilyen eseteket? Életmentő műtéteket megértem, ha rögvest elvégeznek, a nem sürgős eseteket csak előre befizetett csekk ellenében kellene elvégezni. A regisztrációnál miért nem kérik a személyi igazolványt és a lakcímkártyát? Bemondásra vesznek fel beteget? A mai számítógépes világban abszolút módon nyomon követhető, hogy megtörtént-e a számla kiegyenlítése, avagy sem.  Az ilyen lelépőket pedig meg lehet találni, csak utána kell menni. Miért kell hagyni, hogy a rendesen fizető állampolgárok kontójára szabadon garázdálkodhassanak ezek az emberek? Ennek megakadályozását kell bevezetni, nem a vizitdíjat! Amíg a rendszer megengedi a kiskapukat, addig mindig lesznek olyanok, akik gátlástalan módon kihasználják.
   Sok kérdés felmerül még a témával kapcsolatban, de ezt mindenkinek a saját képzelőerejére bízom, tegye fel mindenki a maga kérdését, és keresse a választ. Felháborító dolgok történnek, és nem igaz, hogy ennek így is kell lennie!

2 megjegyzés:

MJ írta...

Miért? A vizet, villanyt, gázt stb, stb, stb is fizetjük a nem fizetők helyett! Miért?

Crimson Velvet írta...

Sajnos nem kell képzelőerő hozzá, hogy hasonló hiányosságokat és "érdekességeket" említeni tudjak. Most felidézni sem merem magamban ezeket az eseteket, mert akkor alvás helyett "hirtelen felindulásból" tele dühöngöm a blogomat.

Megjegyzés küldése