2010. május 4., kedd

Megalázó szakkönyvtámogatás

   Sok olyan szakma van, ahol elengedhetetlenül fontos a folyamatos továbbképzés, a szakkönyvek megvásárlása, folyóiratok járatása, önképzés vagy pusztán tájékozódás céljából. Ezek közül is kiemelkedő a pedagógus réteg, itt temérdek könyvre van szükség, ha az ember naprakész szeretne maradni. A tankönyvkiadók évente újabb és újabb kiadványokkal állnak elő, melyekből ritkán kapunk  ajándék példányt, többnyire meg kell vásárolni. A könyv itt munkaeszköz! Erre a célra találták ki a szakkönyvtámogatás rendszerét, ami esetünkben eddig évente 14000 forint volt.
A fizetés mellett ez, és a havi 3000 forintos étkezési támogatás jár, nincs üdülési csekk, nincsenek egyéb kafetériák, mint sok más területen. Jutalom osztás sincs már évek óta, de nem panaszkodtam, mert örülök, hogy van állásom, keresetem.
   Most azonban egy kicsit megalázónak tartom, amit ezzel a támogatással, és velünk műveltek! Rendben van, válság idején kellenek a megszorítások, a legtöbb területen takarékoskodni kell, ezt megértem. Azt már nem, hogy miért mindig az amúgy is alacsonyabb jövedelműeknél vágnak még egy nagyot, miközben a nagy pénzeket továbbra is ész nélkül osztogatják a befolyásos helyeken! Nekünk a 14000-ből 4000 forint lett! 
Ezt már hónapok óta lehetett tudni, nem idegesített nagyon, elfogadtam. Jön azonban a csavar! Számla kell róla névvel és a Gondnokság címével ellátva, még pedig mától számítva tíz napon belül, vagy vissza kell fizetni. A számlán szereplő dátum csak ez a tíz nap lehet, tehát a korábban megvásárolt könyvet nem számolhatjuk el. Ha később jelenik meg a kiadvány, amit szeretnénk, nem vehetjük meg ebből a pénzből. Gyorsan, hamar-hamar szórjuk el! Jó, nem egy nagy összeg, menni fog! Mégis megalázónak érzem, és nem vagyok vele egyedül! Azért is érzek így, mert közben képviselőink havonta több tízezreket vesznek fel ilyen-olyan címeken, többnyire számlás elszámolás nélkül. Nálunk pedig ebből a kis támogatásból is óriási cirkuszt csapnak, mintha nem költenénk el sokkal többet ilyen célokra az év során. Sok esetben a saját pénzünket költjük el, ha valami színt akarunk vinni az órába, vagy a foglalkozásokba. Nevetséges, és szégyenletes!
   Ha már mindenképpen át kell alakítani a rendszert, okosabb megoldást is találhattak volna, kevésbé megalázót pedig rengeteget! Már nem támogatják a továbbképzéseket, lecsökkentik a juttatásokat, elvonják a támogatásokat, nem jutalmaznak, dícsérnek, mindemellett pedig jól belénk is rúgnak! Mi pedig tűrjük, és pusztán hivatástudatból, a gyerekek iránti szeretetből tesszük tovább a dolgunkat. Megbecsülésünk és vele a türelmünk azonban egyre inkább fogy...
Ez akkor a tudás és gyermekközpontú nevelésre sarkal vajon minket? 

4 megjegyzés:

Crimson Velvet írta...

Egyetértek veled.
A képviselők száma elenyésző, így az ő kiváltságaikat nem nehéz finanszírozni.
Spórolni és állami bevételhez jutni, a tömegeken lehet a leghatékonyabban és ezt bőszen gyakorolják is rajtunk, ilyen-olyan megszorításokkal és adókkal.

Azzal, hogy hatezer forintos meleg- és a háromezer forintos hidegétkezési utalványokat megadóztatják (97%), csoda, hogy van még munkáltató, aki ezt vállalja.
Amit a szakkönyv-támogatásról írtál, meglepett. Ez már nem íróasztal melletti döntés, hanem valami éjszakai Whiskyzés agyszüleménye lehet.

Apa54 írta...

Mindig abba rúgnak, aki már úgyis a földön van. Hogy miért? Mert nem kell magasra emelni a lábat.

Crimson Velvet írta...

:D
Csak az "eltaposás" ne jusson eszükbe (az nem olyan fárasztó, mint a "rúgdosás").

Joe bácsi írta...

Nálunk a hidegétkezési utalvány 2300, a meleg 3200 ft. Adóztatás előtt 4000 volt. Az igazán elkeserítő az, hogy az iskolai étkeztetést biztosító cég nem fogadja el ezt az utalványt! Miért???
Sajnos egyre több döntés születik szerintem éjszakai italozgatás közben, előbb utóbb pedig szóba jön majd az eltaposás is, ha hagyjuk!

Megjegyzés küldése