2010. március 28., vasárnap

Tavaszi szél

      Ma ismét kellemes tavaszi napunk volt, nem számítva a szelet, mely néhol oly intenzítással fújt, hogy az embernek nemcsak a haját, de még a szemöldökét is összeborzolta.
Szélapónak fontos feladata van ilyenkor, fel kell szárítania a téli, csapadékosabb időjárás okozta nedves részeket. Később, mikor a fák virágoznak, a porzás miatt is szükséges. Tegnap kocsimosáshoz kifejezetten jólesett, két szempontból is, egyrészt mulatságos volt, mikor a magasnyomású mosó porlasztott vizét olykor visszatolta a képembe, másrészt pedig gyorsan szárította a szép tiszta négykerekűt. Nem feltétlenül "egészséges" azonban, mikor az embert fametszés közben le akarja taszajtani a létráról, vagy a fa csúcsáról, de kint a kertben is alaposan át tudja fújni a ruházatot. Csónakban ülve a Deseda vizén hasonló az élmény, bár legalább kellemesen ringatózhatunk a vizen. Édesapám is biztosan ezért fog ilyen kevés halat, és szül meg helyette oly sok érdekes történetet királynőkről és hercegekről, aminek nagyon tudunk örülni. Ma hatalmasat sétáltunk jobbára az erdőben, mert mihelyt nyílt terepre értünk, összekócolta a frizuránkat, és nem vittünk magunkal hajkefét. Na jó, ez csak vicc, nem is erről akartam írni, hanem egy másik kellemes, mókás emlékemről, ami a szél kapcsán jutott eszembe.
   A tavasz netslágere idén a Tavaszi szél, a T-home jóvoltából. Emlékezetes esemény volt, amikor Freddy Mercury egy gyönyörű gesztust tett a magyarok felé, és 1986-ban egy Queen koncert alkalmával elénekelte ezt a dalt. Picit fura volt ugyan a kiejtés, de minden egyes szót szépen meg lehetett érteni, és elszorult kicsit az ember szíve a meghatottságtól. (az már inkább szégyen, hogy a közönség aztán nem nagyon bizonyította be, hogy tudja a szöveget...) Kicsit azonban elkalandoztam, térjünk vissza a történetemhez!
   Amikor eldöntöttem, hogy jelentkezem a Tanítóképzőbe, egyetlen aggályom volt csak a felvételemet illetően, mégpedig az énektudásom. Alkalmassági vizsgát kellett tenni, de én általános iskola nyolcadik osztálya óta nem énekeltem, akkor is kevés sikerrel, mert a mutálással nehezen tudtam megbírkózni. Előtte énekkaros is voltam, de hol volt az már? Gondoltam egy nagyot, és megkerestem egykori énektanáromat Ági nénit, és segítséget kértem tőle. Szívesen fogadott, és annyit kért tőlem, hogy énekeljem el a Tavasz szél vizet áraszt című népdalunkat, mert abból tudni fogja lemaradásom mértékét. Sejti az eredményt mindenki, ugye? Előadásom olyan sikert aratott nála, hogy lélekszakadva rohant el az alsós osztályfőnökömért, aki szintén ének tagozatos, és úgyszint Ági néni. Azt sem tudtam mi történt, bár sejtettem, hogy nem egy esetleges lemezszerződés miatt futott el... 
Innentől kettős közönségem akadt, akik szolídan mosolyogva csak annyit kérdeztek: mennyi időnk is van? Egyikük sem hallotta még ilyen rettenetes hangzással ezt a könnyű népzenei remeket, de nem riasztottak el! Sőt én is jót mulattam magamon, és ma is vidáman emlékszem vissza a történetre. Két vagy három hónap múlva, a felvételi alkalmával már készen álltam a megmérettetésre, és könnyedén vettem az akadályt, pedig Ági néni szigorúan figyelmeztetett, hogy egyik tanárnőt kerüljem, mert akkor bajban leszek. Mit ad ég, pont hozzá kerültem, mégis minden negatív kritika nélkül lendültem át a nehézségen. Köszönet érte kedves tanárnőmnek, nagyon sokat dolgozott velem, türelmes volt, és újra megtanított az éneklésre. Ma már furulyázni is tudok! 
   Az énektudásomat azóta nem kamatoztatom, csak a környezetemben lévő gyerekek hallják néha, mikor jó kedvem van. Korcsolya órán például, vagy sítáborban... A másodikosok szeretik, hetedikeseim véleménye már alaposan megosztott. Azért ne ijedjen meg senki, nem szeretnék ének tanár lenni...


Nézd meg te is, Freddy Mercury előadását! 

Gyerekeknek:

8 megjegyzés:

MJ írta...

Most, hogy felidézted már én is emlékezem és köszönd meg a nevemben is Ági tanárnőnek önzetlen segítségét és remek munkáját.

Joe bácsi írta...

Úgy lesz! Jó is, hogy említetted, mert nem szóltam arról, hogy teljesen önzetlen sgítséget nyújtott, semmit nem kért a munkájáért! Ritka az ilyen jószívű ember, szerencsére én azért ismerhetek néhányat!

Névtelen írta...

Meg néha a kollégáid is. Elájulnak tőle ;)

Névtelen írta...

A "Tavaszi szél"-től a "Törökbársony süvegem" - ig
Azóta sem hallottam olyan szépen énekelni a Törökbársony süvegem... kezdetű dalt, mint a felvételi előtt Tőle. Nem könnyű egy érettségi előtt álló fiatalembert sok év után újra megénekeltetni, ő viszont minden akadályt leküzdve, minden kérést, utasítást betartva tudatosan készült a pedagógus pályára. És teljesíteni tudta a felvételi nem könnyű elvárását. Látva a fejlődést napról - napra, örömmel, szívesen próbáltam segíteni. Örülök, hogy tanító lett, és hogy ilyen kollégával dolgozhatok együtt. (Neki sokkal nehezebb dolga lenne, ha engem kellene megtanítani a számítógép legalapvetőbb kezelésére.) Ilyenkor érzem, hogy szép pályát választottam a sok nehézség ellenére is!!!!
Ági néni

Joe bácsi írta...

Köszönöm Ági az elismerő szavakat! Szívesen veszem a kihívást, és ha komolyan szeretnél informatikai alapismereteket tanulni, csak szólj! A pályánk valóban szép, bár egyre küzdelmesebb...

Apa54 írta...

„az már inkább szégyen, hogy a közönség aztán nem nagyon bizonyította be, hogy tudja a szöveget”
A közönség szöveg tudásával tényleg bajok voltak, de a mikrofon beállítás is ludas volt abban, hogy azok is alig hallhatóak voltak, akik tudták a szöveget.

Agnes. írta...

Most mit is irjak?:)eloszor is azt, hogy F>M-eloadasaban akartam eloszor posztolni, mert engem mindig megrikat, szerintem oriasi tisztelet, ha valaki ilyenre adja a fejet, ennyire melyen akar tudni rolad.A rajzos aztan megis jobban tetszett, mert imadom a meset, a gyerekeket is:)

Nem olvastalak valoban, megis ereztem, hogy nem egy ejszaka dontotted el a palyad, es, hogy igazi hivatas Neked:)Bar mindenki ilyen lenne, sokkal tobb boldogabb, iskolaba szereto gyerek lenne.
Koszonom, hogy megmutattad Joe:)

Joe bácsi írta...

:) Ugyan! Én köszönöm!

Megjegyzés küldése