2010. március 18., csütörtök

Sándor, József, Benedek

Március 18 -án Sándor napját ünnepeljük. E naphoz kapcsolódó mondás: "Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!" Egyes kutatók szerint egy régi római hiedelem cseng vissza a szólásban. Tudniillik a rómaiak hite szerint Aeolus, a szelek atyja bőrzsákba zárva tartotta a szeleket. Ha kiszabadultak, a hajók a tengeren felborultak, az emberek elpusztultak. Sándor napján kezdenek fújni a böjti szelek.
A tavaszi napéjegyenlőség idején, Gergely nap után nem sokkal érkeznek ők hárman, akik a melegért felelősek a magyar néphit szerint. A néphit úgy tartja, hogy ezek a napok vetnek véget a fagyos télnek és ekkor veszi kezdetét a termékeny tavasz.

Szokásokban a három nap közül leggazdagabb József napja, ami a kis Jézus gondviselőjének, a názáreti ácsmesternek, Józsefnek az ünnepe is. Ezen a napon engedik ki a méheket, ekkor kezdődik a szántás, s ekkor érkeznek haza a fecskék is. Erre utal a gyermekmondóka szövege is: „Fecskét látok, szeplőt hányok!” E naphoz fűződik az időjárás - és természetjóslás, sőt a haláljóslás is. Egyes magyarlakta területeken úgy tartja a néphit, hogy ezen a napon mindenkinek meg kell fürödnie és tiszta fehérneműt kell vennie.
Az Alföldön úgy vélik, hogy ha József napon szivárvány látható, s annak széles sárga sávja van, az jó búzatermést ígér. A kalendárium március 21-től számítja a tavasz kezdetét.

Március 21. Benedek napja. A bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe. Benedek napján zsírt és fokhagymát szenteltek, amelynek gyógyító erőt tulajdonítottak.
E három jeles nap együttes megfigyeléséből alakult ki az a néphagyomány, hogy ha ilyenkor "fényes" az idő, vagyis felhőtlen, kék az ég, akkor bő termésre, hosszú, meleg nyárra és jó esztendőre számíthatunk. Mindez azt igazolja, hogy Sándor, József, Benedek napja az új tavasznak, az új élet kezdetének szimbóluma. Az a "pillanat", amikor végérvényesen meghátrál a legyőzhetetlennek tűnő hideg tél, és az emberi szívekbe is beköltözhet a reményt hozó kikelet.

Nem tudom ki hogy van vele, de én már nagyon várom a tavasz tényleges kijöttét. Szeretem a telet, a téli sportokat, közülük is kedvencem a síelés. Mégis most már úgy érzem elég! Meleget, színes világot, repkedő, csicsergő madarakat várok. Az első gólyák már megérkeztek, jöhetnének már hű lakótársaink a fecskék is! Több lesz a munkám, de az sem számít, a friss levegőn végzett munka kikapcsol, felfrissít az egész napos szellemi terhelés után. Viccesen mindig kérdezik tőlem is, hogy miként állok a zsákcipeléssel? Válaszom, remélem jól, amit lehet megtettem. Ha rajtam múlna, tényleg beköszöntene a jó idő! Kívánok mindenkinek vidám tavaszi napokat, meleget, jó termést, bőséges esztendőt! A névnaposoknak pedig, -közöttük édesapámnak is-, sok boldogságot!

Osvát Erzsébet: Három cimbora

Sándor, József, Benedek
hozza már a meleget.
Mindhármukon hátizsák
Jönnek hegyen-völgyön át.
Elöl Sándor billeg-ballag,
a nyomában József baktat.
Hátul szuszog Benedek …
Cipelik a meleget:
Sándor viszi a mezőre,
József viszi az erdőbe.
A megmaradt meleget
tóba szórja Benedek.
 

1 megjegyzés:

MJ írta...

Ma igazán nincs ok a panaszra! Köszönöm a névnapos üdvözlést! Hasonló jókat neked is!

Megjegyzés küldése