2010. március 16., kedd

Kampányveszélyben gyermekeink!

Március 15-én hivatalosan is elkezdődött a választási kampány, a pártok és képviselőik megkezdték harcukat ellenfeleikkel a szavazatokért. Hangsúlyozom ellenfeleikkel és nem ellenségeikkel!
Várhatott volna a kampánynyitó legalább egy napot, hogy az ünnep ténylegesen a hősökről való megemlékezésről, hazaszeretetről szólhasson, de nem ez történt. Nem hallottam olyan ünnepi beszédet, amiben ne hangzott volna el különböző utalás, valamelyik másik párt besározására. Voltak finomabb, de durvább megnyilvánulások is. Az azonban biztos, nem tudtunk nyugodtan ünnepelni, mert a feszültséget már elkezdték bennünk növelni. Mindenki mondja a maga igazát, és a másikat semmibe véve erőszakosan csak azt sulykolja. Mindegy, tegyék! Ez ellen már úgysem tehetünk semmit, a fogaskerék beindult, már megy a gépezet. DE!
Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy a gyerekeket hagyjuk ki a politikai csatározásainkból! Nekem személy szerint már az sem tetszik, hogy az iskola bejáratánál minden oldalról hatalmas politikai hirdetőtáblák vannak. Tudom, forgalmas csomópont, de mennyi van még ilyen a városban? Úgy gondolom ki lehetne hagyni a gyerekeket érintő színtereket a "játékból." Persze van olyan vélemény is, hogy hadd lássa a felnövekvő nemzedék is az élet eme fontos területét. Igaz, lássa! De nem mindegy hogyan! A minap kifelé menet az iskolakapun, láttam amikor éppen két szülő folytatott heves politikai vitát, gyermekükkel az oldalán. Ők pedig unalmukban nyilván füleltek. Ha nem lennének ott a táblák, ez talán nem történne meg.
Négy évvel ezelőtt, amikor szintén választási évben jártunk, a gyerekek - akárcsak a szüleik-, a pártokról és képviselőkről vitáztak! Általános iskolában, ahol még nincsenek erre felkészítve, nincsenek megfelelő élettapasztalataik, tudástáruk, érettségük, rálátásuk a dolgokra! Természetesen ez az iskolában még nem is feladat, állampolgári ismereteket nyolcadik osztálytól tanulnak.
Mégis miért került be az iskolába ilyen korán? Mert azt látta otthon, azt látta a tévében, az utcán, mindenhol. Már akkor szidták - hordták a másikat a tanulók, hogy te szemét vörös, te ronda narancs! Közben semmi egyéb gondjuk egymással nem volt. Még belőlünk tanárokból is próbálták kiszedni hovatartozásunkat. Persze el kell határolódnunk, és meg is tettük. Ez azonban nem csak a mi felelősségünk.
A jelenlegi nagyon feszült politikai helyzetben, amikor tényleg minden eddiginél durvább kampányra számíthatunk, jól tesszük ha körülnézünk! Ha látunk a közelünkben gyermeket, ne bocsátkozzunk kemény, durva hangvételű véleménynyilvánításba! Nem baj, ha a gyerekek látnak kultúrált formájú szembenállásokat, de azt sem kell túlzásba vinni. Hagyjuk meg őket gondtalan gyermekeknek, rakódik rájuk enélkül is éppen elég teher a mai világban. Az iskolába tanulni, barátságokat kötni járjanak, ne felnőtt vitákat folytatni!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igazságod vagyon!Egyet megígérhetek neked,és meg is teszem!Jelezni fogom a JOBBIK helyi alapszervezete felé,és hidd el nekem azon leszek hogy ez NE forduljon elő!
A plakátokról pedig annyit kedves Józsi,hogy az OVB szabályainak értelmében csak a kihelyezett plakáttartókra lehet őket ragasztani.Azokat azonban az önkörmányzat tette ki!Mi nem helyezhetjük át,illetve máshova nem ragaszthatunk plakátot!Ha máshol látsz ilyet,nyugodtan jelezd felém,vagy egyszerűen tépd le!
Azt pedig hogy a gyerek vörösözik,narancsozik,sávosozik,sajnos asszem nem csak a pártok hanem a szülők felelőssége is!Mert otthon ezt látják!

Azt pedig üdvözlöm hogy ti tanárok hogyan viszonyultok a kampányhoz,a gyerek javára!
Nemsokára ez is lecseng,elcsitul a vihar,és....
kezdődik a labdarúgó VB.....!!!!!Akkor mi lesz?

Üdv.: topee

Joe bácsi írta...

Köszönöm! Azt még jelzem, hogy nem egyik, vagy másik pártot tettem felelőssé, és tudom, hogy itt az önkormányzat helyezi ki a táblákat. Teljesen politikai hovatartozástól függetlenül mondom, hogy ez közös felelősségünk. Nem pártoké, nem politikusoké, szülőké, és tanároké, hanem megfontolt felnőtt embereké.

Megjegyzés küldése