2010. március 23., kedd

Gyilkos "zebra"


A hétköznapokban munka után gyakorta járok haza távolsági járattal. Nem szeretem különösebben a buszozást, kényelmesebb lenne autóval, de gazdasági szempontból nyilván ez a megfelelőbb. Miután a busz sajnálatos módon nem az én úri kedvemnek megfelelően érkezik meg a megállóba, ezért természetesen várnom kell rá. Ezt a várakozást többnyire nyitott szemmel szemlélődve szoktam eltölteni, bár talán jobb lenne a világnak hátat fordítani, vagy legalábbis befogni a szemem. Életveszélyes amiket tapasztalok!


A Füredi úton, a régi leányotthonnal szemben van egy gyalogátkelőhely, amely ebben a négy óra utáni időszakban rendkívül forgalmas. Lámpával szerelték fel, nyilván azon egyszerű apropóból, hogy a magyar sofőrnek a zebra nem jelent mást, csak útra festett csíkokat. Nap mint nap látom, hogy a lámpát is sokan csak dísznek, vagy gyorsító jelzésnek veszik. Mikor a lámpa átvált sárga jelzésre, biztos féktávolságon belül meg kellene állni. Ehelyett nagy létszámú autós, sokszor hivatásos sofőr is a fék helyett a gázpedálra lép, a motor felbőg -szerencsére, mert így legalább megijed a gyalogos-, és vidáman zúg át a piros jelzés alatt. Igen ám, de itt nagyon sok gyerek szokott áthaladni, vagy idős emberek, akik nem kimondottan vannak felkészülve őrült kamikaze pilóták érkezésére. Mi történik ha egyszer kilép valaki, mert csak a zöld jelzést látja? Ennyit ér az emberi élet ezen vezetők számára? Saját épségüket, tárgyi tulajdonukat, becsületüket sem féltik? Nem tudom megérteni! Szerencsére a helyiek már nagyon is tisztában vannak a helyzettel, óvatosak. Ugyanakkor a baj előbb-utóbb be fog következni, én pedig csak remélni tudom, hogy nem ismerősömmel történik meg, és nem leszek pont akkor a megállóban. Bár lehet, hogy ott kéne lennem, akkor legalább egy ember biztosan lenne aki segítséget nyújt, különben abban sem vagyok biztos.
A piroson áthajtás, a gyalogos átkelőhelyek semmibevétele szerte a városban jellemző. Legyünk hát óvatosak, mindig nézzünk körül, és ne feledjük: elsőbbségünk csak akkor van, ha azt meg is adják!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése