2010. június 1., kedd

Kullancs eltávolítása

   Itt a nyár, amikor a lehető legtöbbet szeretnénk a szabadban tartózkodni -persze ha véletlenül eláll a szakadó eső-, sokat kirándulunk. Mindeközben belénkmászhat a Kárpát-medencében is gyakori közönséges kullancs. A vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást, és mást fertőzéseket is terjeszthet az emberre. Fontos, hogy minden erdei túra után átnézzük testünket, és ha élősködőt fedezünk fel rajta, azt távolítsuk el! Számtalan módszert hallottunk már az évek során, én most egy régi, Őrségi kullancs eltávolítási technikát szeretnék mindenkivel megosztani! Ezt a módszert levélben kaptam, még nem alkalmaztam, de érdemes lehet kipróbálni.
   A kullancs a vékonyabb bőrrel rendelkező hajlatokat kedveli, főleg a térdhajlatban és az ágyék útvesztőin. Ezért ajánlatos külső segítséget is igénybe venni és tusfürdővel zárni a vizsgálódást. Ha a vizsgálat alatt kullancsot fedezünk fel, nem kell pánikba esni és orvoshoz szaladgálni. Az a fontos, hogy minél hamarabb szabaduljunk meg a betolakodótól, ezért lehetőleg magunk segítsünk a bajunkon. Ha a kullancs fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak. Ezért is fontos, a mielőbbi eltávolítás. Olykor mégis súlyos következményekkel járó fertőzéseket, például Lyme-kórt vagy vírusos agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) és agyhártyagyulladást terjesztenek emberre. A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül, egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk. Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk.A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket! Ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető legemberségesebb, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk! Az Őrségben ez jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, és mint az ilyenek általában, elég megbízható.
További teendőként fertőtlenítsük a csípés helyét (jód, alkohol, kölni). Jegyezzük fel a csípés helyszínét és időpontját. Figyeljük testünkön a csípés helyét 5-6 héten keresztül. Egy-két napon belül általában körömnyi nagyságú bőrpír szokott jelentkezni rendszerint viszketés kíséretében. Ez jelzi a "csatatér" helyszínét. Megindul a szervezet védekező mechanizmusa. A foltocskák rendszerint maguktól is elmúlnak. Fertőzés esetén azonban másfajta foltok is jelentkezhetnek. Néhány hét múltán a körkörös, ún. "kokárda foltok" már a Lyme-kór előhírnökei, ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz. Egy-két hét elteltével ugyan ezek is elmúlhatnak, de a korán beküldött vérminta szerológiai vizsgálata lehet, hogy még nem mutatja ki a fertőzöttséget (negatív a lelet). Várni kell még néhány hetet. Egy másik tünet a "nyári influenza": fejfájás, láz, nyirokcsomó-duzzanat, izomláz, esetleg torokgyulladás.
   Nem kell a kullancsoktól olyan mértékben félni, hogy ezért ne tartózkodjunk a szabadban. Sajnos ilyet is hallottam már! Magyarországon "csak" minden ezredik fertőzött, és azt is ha idejében kiszedjük, megelőzhető a baj. Nyugodtan kiránduljunk tehát, a szabadban eltöltött idő nemcsak élvezetes, egészséges is! Csak utána ne felejtsük el, ezt a kis parányi vizsgálódást...

6 megjegyzés:

MJ írta...

Én is olvastam a gyufás "trükköt". Nem próbáltam még, mert általában elkerülnek a kullancsok. Ezek szerint nem vagyok annyira büdös, mint a foszfor. Hurrá!

Apa54 írta...

Ha szükségem lesz rá, a gyufás megoldást kipróbálom. De ha nem sikerül így, akkor sincs vész, mert van nálam rendszeresített kullancscsipesz.

Crimson Velvet írta...

Tényleg ősrégi mószer lehet, mert már a gyufafej nem tartalmaz foszfort. A vörösfoszfor, a mai gyufa dobozának dörzsfelületében található.
Sajnos nagy rutinom van a kullancsok eltávolításában, mert mindig megtalálnak. A biztonságos eltávolítást sikerült kigyakorolnom. :)
Körömmel megfogva, egy hirtelen mozdulattal a hátára fordítani (nem tekerni) és abban a helyzetben további gyors mozdulattal kihúzni.
A betegségeket, a "nyálával" terjeszti, így ingerelni nem szabad (elzárni a légutat), mert akkor öklendezéssel bejuttatja a kórokozókat a szervezetbe. A csavarás sem ajánlatos, mert horgos szívókája miatt, ilyenkor csak a test táválítható el, és a többi bejuthat a véráramlatba.

Joe bácsi írta...

Én is ezen módszerrel szoktam eltávolítani! :D Szerencsére engem nem igazán szeretnek, így magamból ritkán kell szedegetnem. Bezzeg a szúnyogok! Azok nagyon kedvelik a vérem... :(

Crimson Velvet írta...

A gyufaszálas megoldás, max. arra lenne jó, hogy a körkörös masszírozó mozdulatok elaltassák és elfelejtse, miért is van ott valójában. :D

A szúnyogok, a fő ellenségeim! Néha úgy érzem, azért hívnak meg egy kerti partyra, hogy védettséget kapjanak a körülöttem lévők. :D

Dr. Pharma írta...

A gyufás megoldás megint egy olyan urbánus legenda, amit meg kell, hogy cáfoljon a szakember! Tilos! A kullancs regurgitálhatja azon gyomban a fertőzött béltartalmát!

Hogyan kell és lehet kiszedni? Minden iformációt megtaláltok a következő weblapon:

http://www.kullancsvedelem.hu/

http://www.kullancsvedelem.hu/index.php?main=eltavolitas&sub=kullancs_eltavolitasanak_10_pontja

Megjegyzés küldése