2010. április 21., szerda

Védett világ

   Április 22, a Föld napja. Holnap lesz, ezért szólok róla már a mai napon. 1970-ben ismerték fel először, hogy bolygónk nagy bajban van, ekkor jelölték ki jelképesen ezt a napot arra, hogy kiemeltebb szinten is foglalkozzanak a védelmével. 1990-óta hazánkban is ünnepeljük. Ünnepeljük? Nem ünnepelni kell, tenni kell érte!
   Egyik jelmondata ennek a mozgalomnak, hogy meg tudod változtatni a világot. Együtt valóban meg tudjuk. Nem elég beszélni a Földet érintő környezetszennyezésről, mindannyiunknak tenni kell érte valamit. A globális problémákkal foglalkozzanak magasabb szinten, a kisebbekkel, amelyekből nagyobbak lesznek, azonban egyénileg, nekünk is kell. Kezdjük ott, hogy nem szórom el a szemetet az utcán, az erdőkben, folyó vagy tópartokon, sehol a természetben. Nem hiszem, hogy olyan nagy gondot okoz elvinni a saját hulladékunkat egy gyűjtőig, mikor mindenhol szép számban találhatóak. A szelektív gyűjtés sem okoz komoly nehézségeket, én évek óta csinálom, nem rokkantam még bele. Piknik után összetakarítok magam után, mintha otthon lennék. Nem rongálom a fákat, madarak és állatok búvóhelyeit, nem dobálom poénból a fészkeket. Természetes vizeinkbe nem öntök olajat, és egyéb nem oda illő szennyező anyagokat. Minimálisra veszem a permetezést, mérget amúgy sem jó enni. A maradék permetszert megsemmisítem. 15 km-re lakom a munkahelyemtől, de mihelyt kijön a jó idő, kerékpárral járok dolgozni, ezzel nem csak a saját testi egészségemet ápolom, a levegőt sem szennyezem.
   Ezeken kívül igyekszem még többet tenni, például szóvá teszem azoknak, akik ezeket nem teszik, hogy helytelenül cselekednek. Felszedem más szemetét, mert tudom, ezzel magamnak is jót teszek. Igyekszem környezetem hasonló gondolkodásmódra nevelni, elsősorban természetesen a gyermekeket, mert tudom, együtt többet tehetünk. Bízom benne, nem vagyok és nem leszek egyedül eme ténykedésemben. Holnap jusson eszébe mindenkinek, hogy a Föld ahol élünk, nagyon sok mindent tesz értünk, sok mindent kibírt már élete során, ne tegyük tönkre! Tegyünk valamit mi is érte!

2 megjegyzés:

MJ írta...

Úgy van! "Holnap jusson eszébe..", és maradjon is észben!

Apa54 írta...

Ámen

Megjegyzés küldése