2010. július 24., szombat

Vadkemping

   A füstös védekezés és a fatörzs apropóján utaltam már rá, hogy pár napot ismét eltölthettünk barátaink kiépített horgászhelyén, a Dráva mentén. Már többedjére hívtak meg minket, mi pedig örömmel látogatunk el ide. Egyrészt mert jó a társaság, másrészt pedig szép a még szinte érintetlen természet, ami mindig más és más képet mutat. Egy ilyen helyen mi másban is szállásolhatná el magát az ember, mint sátorban!
   A helyzet az, hogy nincs áram, tv, vezetékes víz, angol wc meg aztán pláne nincs! Teljesen nomád körülmények között kell letelepedni, de mindez cseppet sem probléma! A Dráva partján, pár méterre a folyótól vertük fel sátrunkat. Érdekessége a dolognak az, hogy ezen a ponton tavalyi ottlétünkkor víz állt. Szép sima terület, bent a fák sűrűjében egy apró kis tisztáson. Szerencsére sikerült a sátrat úgy felállítani, hogy a szúnyogok kívül maradtak. Éjjel a tetejére zseblámpát szoktunk akasztani világítás gyanánt, most egy kis levendulás zacskó is került mellé. Ennek illatosító és szúnyogriasztó funkciója volt, bár ez utóbbi nem nagyon működött. A belső sátor falán kívülről számtalan vérszívó leselkedett ránk. Reggel mihelyt kimásztunk, meg is leptek bennünket! Éjjel nyugtunk volt tőlük, bár lehetett hallani jócskán a hangjukat, bántani nem tudtak. Igen jót aludtunk Encivel mindketten! Friss volt a levegő, csendes nyugodt a környezet. Hozzáteszem mi a sátor aljára mindig teszünk felfújható matracot, arra meleg plédet. Kényelmes mint egy ágy.
A panoráma? Ha kitekintettünk a bejáraton, pont ráláttunk a folyóra. Hallottuk a halak csobbanását, a közelünkben rabolt egy balin.
   A kempingezés egy nagyon jó dolog. Ha azonban nem kifejezetten erre a célra kialakított területen vagyunk, akkor különösen oda kell figyelni a természet védelmére! Ne hagyjunk magunk után szemetet, élő fát ne pusztítsunk el tüzelőnek! Vigyázzunk a növényzetre, olyan helyet válasszunk, ahol nem okozunk benne kárt. Esetünkben volt pottyantós budi, de ha nincs ássuk el ürülékünket, de még a kajamaradékainkat is!
A folyóba ne dobáljunk semmi ilyen szennyező hulladékot! A mosószeres vizet se borítsuk bele, azt is ássuk le a föld mélyébe! Egy sötét erdőben táborozva sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mint egy sötét városban. Őztől, rókától még soha nem kapott pofont senki éjszaka a folyóparton, mert nem adott neki 200 Ft-ot, de embertől már igen. Úgyhogy nincs mitől félni. Próbáljunk meg úgy viselkedni, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk az állatokat! Gondoljunk arra, hogy ők vannak otthon, mi csak vendégek vagyunk.

2 megjegyzés:

MJ írta...

Miért? Sajnálsz a rókától 200 Ft-ot?

Joe bácsi írta...

Nem, azt a nyilvános wc használatáért sajnálom. :D
Ravaszdinak pedig inkább csibehús kell, nem a mi zöldhasúnk!

Megjegyzés küldése