2011. december 14., szerda

LÁJK! - Egy kis Facebook illemtan...

   Ezt a posztot elsősorban diákjainknak szánom, főként azoknak, akik idejük nagy részét ezen a virtuális közösségi hálón töltik, és igencsak meggondolatlanul használják. Évről-évre egyre aggasztóbbnak ítéljük meg a helyzetet, és bár tavaly már meguntam az iskola Facebook rendőrének lenni, azért néha nehéz szemet hunyni dolgok felett, még ha azok az iskola falain kívül történnek is. Most ötödikeseink vannak Zsuzsa nénivel, és már találkoztunk - szerencsére csak "apróbb"- kellemetlenséggel. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy tartunk a nebulóknak egy kis különórát e tekintetben, majd így jött ennek a blognak az ötlete is. Hátha a mai digitális világban így jobban elérek a célközönséghez! A lent leírtakban vegyesen szerepelnek az én elgondolásaim, az interneten talált különböző etikett szabályok összevegyítésével. Én elsőre ezeket találtam a legfontosabbaknak, bár nyilván lehetne még további dolgokat is összeszedni...  


   Eredetileg amire a Facebook is ki lett találva az az, hogy az emberek a világháló segítségével egyrészt megtalálhassák ismerőseiket, barátaikat, esetleg eltűnt rokonaikat, illetve ezekkel csoportokat alkothassanak, s ebben a csoportban egymással megosszanak tartalmakat. Kivel milyen fontos, érdekes dolog történik, történt, stb. Persze közösségi oldaltól függően az egy csoportba tartozók láthatják, hogy a csoport tagjai éppen miről gondolkodnak, milyen filmet, képet, cikket kedvelnek, vagy éppen ők mit töltöttek fel valamilyen megosztóra.
  A probléma vagy nehézség ott kezdődik, amikor különböző önző érdekekből elkezdünk ismerősöket bejelölni úgy, hogy igazából soha nem ismertük az illetőt. Persze az esetek többségében ezt vissza is szoktuk jelölni, vagyis elfogadjuk, hadd nőjön az ismerőseink száma! Innentől kezdve hígulnak fel a dolgok, és vállnak terhessé, unalmassá sőt követhetetlenné!
Mert tele van a Facebook kezdőlapom egy rakás olyan ember bejegyzésével, amihez semmi közöm, nem ismerem őt, és nem is érdekel, amit csinál. Majd amikor a tök ismeretlen XY már a huszadik szívecskét, ajándékot küldi, próbál meghívni valami idétlen játékra, vagy szinte percenként jelöl be valami hülyeséget a neten, s egymás után már a huszadik bejegyzés tőle származik, akkor elkezd felmenni a pumpa.
Tovább dagad az ember feje attól, hogy lépten nyomon kiírják egyesek, hogy éppen milyen lényegtelen dologgal lopják az időt. Most fürdeni megyek, most hasmenésem van, és itt ülök a wc ülőkéjén, unatkozom, dobjatok egy üzit, stb. Fárasztó, és szánalmas. Ennél sokkal veszélyesebb persze, hogy ha a pontos napirendet is kitaglalja valaki, hiszen ez kiváló lehetőséget ad például a betörőknek, egyéb bűnözőknek. Ezzel kapcsolatosan tavaly már írtam is egy novellát, ha esetleg érdekel, ide kattintva elolvashatod.  
Lehetne ezt még ragozni, de inkább pontokba foglalva leírom azokat a dolgokat, amiket fontosnak találok. 

  1. Névvel vállald a közösségi oldalakon a jelenlétedet, ne élj vissza az anonimitással, vagy álnévvel a weben.
  2. Ne vegyél fel mindenkit ismerősnek csak azért, hogy gyarapítsd az ismerőseid számát! Nem szégyen egy bejelölést visszautasítani, esetleg egy virtuális barátságot megszüntetni.
  3. A párkapcsolatod CSAK RÁD tartozik. Nagyon idegesítő, amikor egy pár egész nap egymásnak üzenget az üzenőfalon, egymást becézgetik, gügyögnek egymásnak. Minden személyes üzenet kitárgyalására ott a privát üzenet funkció! Így csak a célszemélyek láthatják! Nem kell nyalakodós, csókolózós, intim fotókat feltölteni, ez nem biztos, hogy másoknak is tetszik! Ha szakításra kerül a sor, illik méltósággal viselni! Nagyon szánalmas, amikor valaki egy szakítás után a hírfolyamban küldi nyílt, vagy burkolt üzeneteit az exének!
  4. Nem kell minden egyes apró-cseprő dolgot kiposztolni a Hírek közé. Nem mindenkit érdekel például, hogy jót ebédeltél-e, vagy hogy milyen a kedved. Általánosságban véve, gondold meg, hogy mit írsz ki a hírfolyamba. Törekedj az olyan tartalmakra, ami az ismerőseid számára tanulságos, informatív, esetleg vicces. A magánjellegű, esetleg másokat sértő bejegyzésektől óvakodj!
  5. Légy visszafogott, nem kell úton-útfélen mindent lájkolni! Vannak nagyon "gázos" lájk dumák, pl.: Lájk ha vagy!; Ahány lájk, annyi gyerekem lesz...; Lájk ha tetszem, stb. Ez mire jó? Ne csinálj olyat, hogy egymás után 20 bejegyzés is tőled származzon! Nem kell mindent megosztani! Ne „szemetelj” a virtuális térben! Válogass! Különösen igaz ez barátaid üzenőfalára.
  6. Ez nem társkereső oldal, ezért mellőzd a magamutogató, ruha nélküli, tested, és alakod kiemelő képeket ha lehet, a magad védelmében és érdekében is!! Felesleges több 100 képet feltöltened, mert unalmassá válik. Ha szeretnéd megmutatni milyen szép helyen jártál, válaszd ki az 5-10 legjobb fotót és csak azt töltsd fel. Nem kell saját magadról 50 fotót feltölteni, 3-4-ből is fel fognak ismerni azok, akik keresnek. NE fotózd a tükörben saját magadat, vagy ha mégis, ne töltsd azt fel a Facebookra. Beképzelt, és nevetséges. Ne tölts fel fehérneműs, félmeztelen, esetleg meztelen fotókat! Nem ide való! A bulifotókkal is óvatosan. Ne tölts fel olyan képeket, ahol láthatóan többet ittál a kelleténél! Már csak a következő pont miatt se!
  7. Tartsd szem előtt, hogy a közösségi oldalakon fent lehet leendő főnököd, tanárod, anyósod is. A fotókra azért is érdemes odafigyelni, mert azokat a családod, kollégáid, főnököd, esetleg leendő munkaadód is megnézik. Ha ott ilyen kínos dolgok találhatók, könnyen elvesztheted az állásod, vagy ha leendő munkáltatód ellenőrzi a profilodat, lehet ezért nem is fog behívni egy interjúra! Egyébként is bármilyen jellegű üzenőfali megjegyzéssel óvatosan kell bánni, hiszen könnyen megbánthatunk másokat, akár akaratunkon kívül is!
  8. Vagyis: Ne osszunk meg olyan tartalmakat, amivel mást kellemetlen helyzetbe hozhatunk!
  9. A közösségi média olyan, mint a “safe sex”. Élj vele élvezettel, de légy tisztában a kockázataival.
  10. A spam itt se megengedett, ezért ne küldözgess kéretlen üzeneteket, meghívókat, és ne bökj meg senkit csak merő kedvtelésből!
  11. Használj biztonsági beállításokat, vigyázz az alkalmazások adathalász jellegére!

Köszönöm azoknak akik elolvasták, esetleg véleményükkel megtámogatnak. Remélem hasznos kis útmutatót hoztam össze ifjú tanítványaim számára, melynek segítségével talán egy mindannyiunk számára kellemesebb, tartalmasabb, izgalmasabb közösségi oldalt kaphatunk...

17 megjegyzés:

Lepkevár írta...

Remek összefoglaló, remélem, hogy minél több helyre eljut!

Rózsa írta...

Hasznos tanácsok, nemcsak a diákoknak, a mi korosztályunknak is szüksége van rá:)) sajnos...

Adelid írta...

Teljesen egyetértek, sőt azzal is, hogy a mi korosztályunknak is szüksége van tanácsra és útmutatóra is. Remélem ezt azok veszik magukra akiknek inge is!

batorba írta...

Én rögtön az elolvasás után küldtem is a tetszik gombbal a Facebookra. Remélem elolvassák gyerekek,felnőttek és figyelembe veszik. Magam nevében köszönöm, hogy összefoglaltad.:-))

muttertájgör írta...

szerintem is remek összefoglaló, nagyon egyetértek a szükségességével és a tartalmával is. Még annyival egészíteném ki, hogy a facebookon található rengeteg alkalmazással és játékkal is érdemes a kevesebb, több módjára bánni: én pl sokszor letiltottam már olyan ismerőst az üzenőfalamról, aki naponta közzétette a napi horoszkópját, szerencsesüti okosságát, vagy naponta több, facebookon játszható játékalkalmazásban küldött felkéréseket. Egyrészt haa pl elolvastuk a napi horoszkópot nem kell mindenáron a megosztom gombra nyomni, elég bezárni az alkalmazást, vagy ahol van ilyen a "nem köszönöm" gombra klikk, másrészt amikor egy játékhoz vár valaki csatlakozókat, nem kell a felkínált ablakban az összes létező ismerőst kijelölni a eghívottak közé, csak azokat a közeli barátokat, akikról tudjuk, hogy szeretnek a facebookon farmosat játszani:).

Mobi írta...

Jó dolog, ha egy pedagógus veszi magának a fáradtságot és akkor is nevelő ha a tanítvány kilép az iskola kapuján. Szerencsések a hozzád járó gyerekek :)
Gratulálok :)

Mónika írta...

Lájk! :D

Apa54 írta...

Nagyon jók ezek az illemtani pontok, de nekem az a véleményem, hogy nagyon kevesen fogadják meg. Mert ha igazán értené a magamutogatásnak veszélyeit, átérezné, hogy milyen kellemetlenséget okoz más ember lelkivilágában mindenféle „értékes” bejegyzésével, az már megszabályozta volna önmagát. Kétségtelen, lehet neveléssel változtatni rajtuk, valamelyest gyorsítani az „érési” folyamatot. Abban maximálisan igazad van, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni a még befolyásolható tudatuk formázásában. Biztos, ezzel a bloggal nagyobb eredményt érsz el, mint a direkt ráhatással, a közvetlen kommunikációval. Dicsérendő igyekezeted, dicsérendő a cél.

annalíz írta...

Igen.A fészbúkkal már én is megjártam.Nem is merem megírni, hogyan....Köszi szépen a jótanácsokat.

autumn írta...

Nagyon jó összefoglaló! Köszi, hogy megosztottad velünk, remélem a diákjaid is tanultak belőle... :))))

Ági írta...

Nagyon jól összefoglaltad a lényeget! Ha nem baj, meg is osztom! :)

Joe bácsi írta...

Köszönöm, hogy egyetértetek velem! Osszátok meg nyugodtan, talán lesz értelme.... :)

Joe bácsi írta...

Köszönöm, hogy egyetértetek velem! Osszátok meg nyugodtan, talán lesz értelme.... :)

Szato írta...

http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/1171993_700b.jpg

Unknown írta...

T. Joe bácsi!

Természetesen egyet értek a tartalommal. Valóban nagyon hasznos információkat tartalmaz, amiket korunk fiataljai megfontolhatnának...

Azonban a facebook nem a leírtakra lett eredetileg kitalálva! Mark Zuckerberg az egyetemen való ismerkedésre, csajozásra alkotta az oldalt...

Joe bácsi írta...

Igen, ismerem a facebook történetét. Azóta azonban már jelentősen átalakult az egész közösségi oldal, és már réges régen nem csak egyetemista körök mozognak rajta. A legkisebbektől a legidősebbekig mindenki jelen van rajta (nem biztos, hogy kellene), épp ezért nem árt egy kis illemtan a közösség számára. Csajozni egyébként privátban is lehet, nem kell azt mindenkinek látni....

Unknown írta...

Szuper! Néhány felnőtt is tanulhatna belőle!

Megjegyzés küldése