2011. február 8., kedd

Kezdő síelők és oktatóik küzdelme

   Senki nem úgy születik, hogy mindjárt tud síelni. A síelés egy gyönyörű, izgalmas sport, de kezdetben bizony nem könnyű. A síelés egy különleges mozgásforma, a kezdők számára pedig az egyik legnagyobb kihívás, hogy a léc méretéből adódóan megváltoznak a hétköznapi mozgás során megszokott paramétereink. A sílécet is meg kell szokni!
   A sílécekkel kapcsolatos küzdelmek sokszor már a parkolóban elkezdődnek, rengeteg humoros jelenetnek lehetünk szemtanúi, amikor az újoncok szanaszét hullatják felszerelésüket. Az első felcsatolás után helyben végzett gyakorlatokkal ismerkedünk meg újdonsült térbeli kiterjedésünkkel, mozgásformáinkkal. Már ilyenkor célszerű megtanulni az esés utáni felállást, lehetőleg lécekkel együtt. Hamarosan úgyis sokszor fogunk szorosabb ismeretséget kötni a talajjal... :)
Több játékos helyzetváltoztatás után irány a hegy. Persze nem mindjárt felvonózunk, dehogy! Apró lejtőn fellépcsőzve taposás következik. Utálatos dolog, de el kell sajátítani a lépcsőzés és halszálkázás technikáját! Nagyon fárasztó munka, nem szórakozás!
Ha már felértünk az enyhe lejtőn, jöhet az első lecsúszás egyenes siklással. Játékos feladatokon keresztül alakítjuk ki a megfelelő testtartást, majd jöhet a hóeke! A hóeke egy sokoldalú technikai elem, amelyet még haladó szinten is szoktunk néha alkalmazni. Segítségével tudunk fékezni, megállni, majd a hóekeíveléssel irányt változtatni, kanyarodni. Ha mindez már stabilan megy, lehet elkezdeni a felvonózást!
Nehogy bárki azt gondolja, az sima menet lesz! Kezdők tipikus betegsége, hogy a húzóliftekre (tányéros, csákányos) megpróbálnak ráülni. Puff, már esik is el a páciens... Mókás jelenetek szoktak kialakulni, az oktatók pedig rohangálnak szerencsétlen kezdők mellett. Feljutván a tetőre pedig ki kell oldalra lépni vagy csúszni, miközben el kell engedni azt a fránya eszközt is... Hááááát!
Mindezek elsajátítása az első két napon történt a mi táborunkban is, Chata Zbojskán. Míg én és Kati néni a haladó síelőkkel meghódítottuk Tále pályáit, Mónika néni és Timi néni küzdött az újoncokkal. Kiváló munkát végeztek, fiatal tanítványaik pedig gyorsan tanultak! Szerdán már mindenki Tále közepes nehézségű lejtőin tökéletesítette mozgását, folytatták a tanulást. Rézsútsiklás, alaplendület, párhuzamos lendület! Sokan már idáig is eljutottak, szóval büszkék lehetünk rájuk, és persze tanítóikra!
   Az itt leírtak csak nagy vonalakban, röviden mutatják be azt a folyamatot, amely során megtanítjuk síelni tanulóinkat. Nem tartalmazza a teljes komplex-oktatási tematikát, csak egy rövid ismertetőt. Ne gondolja senki, hogy ezek alapján önmagát majd tréningezheti. Tanulni csak képzett oktatók segítségével érdemes!!!

Idekívánkozik még a kezdők csoportképe, de ez technikai okok miatt még nem áll rendelkezésemre. Mihelyt hozzájutok, pótolni fogom!


A pótlást, és a többiek csoportképeit itt találod!

4 megjegyzés:

MJ írta...

Egyedül itt változtatok a szövegen!
"Atyai ölelésem! Fater"

annalíz írta...

Nagyon szemléletesen írod le a kezdők eséseit, és mégis kedvesen.Én biztos nagyokat szerencsétlenkednék.

Pöti írta...

Remélem marad történeted, mire hazaérek... :)Ne érts félre, itt is szívesen olvasom :)

Joe bácsi írta...

Majd előhúzok valamit a tarsolyból.. addig pedig csak olvasgass! :)

Megjegyzés küldése