2011. január 1., szombat

Szilveszteri cirkusz

   Kenyeret és cirkuszt a népnek! Ez már az ókor idejéből származó igazság, Nero mondta egykor. Érdekes, hogy kenyérre és megélhetésre alig futja, petárdára, tűzijátékra annál inkább. Persze, mert a cirkusz talán még a napi megélhetésünknél is fontosabb. De nem lehetne ezt kulturáltabban,  szabályozottabban csinálni?

   Nem vagyok én ellene egy kis tűzijátéknak - bár felesleges pénzpocsékolás-, ha ez kell az embereknek legyen. De ne mindenhol, és minden szakavatatlan barbár kezében. Jó lenne ha csak kijelölt területen, és megjelölt időpontban lenne! Akit érdekel, az ott szórakoztathatná magát! Így azonban kész káosz, és több embernek okoz kellemetlen perceket, mint amennyinek örömet. Ez pedig elsősorban azért van, mert ezt sem tudjuk értelmesen csinálni!
Sok erősen ittas és a bódulattól felelőtlen ember durrogtat ész nélkül. Rengeteg a petárda, pedig elvileg tilos. Ha tilos, akkor miért lehet venni? Emberek tucatjai is megsérülnek miatta, nem beszélve az ártatlan állatokról. A folyamatos durrogás megvadítja még a máskor teljesen békés és nyugodt kutyákat is. Minden évfordulón ebek százai tűnnek el, vagy sérülnek meg feleslegesen az emberek felelőtlen élvezkedése miatt. Sőt! Akadnak olyan barbárok is, akik direkt rádobják a félelmében ugató négylábúra a petárdát, mert az ugye milyen vicces! Pár éve a mi Kicsink járt így, szerencsére megúszta. Azóta azonban még az átlagnál is jobban fél a durrogástól. Az ilyen ember mit érdemel? Adnék én neki olyan cirkuszt...
Így van ez a házilag használatos rakétákkal is. Egy fokkal jobb mint a petárda, de ugyanúgy megbolondítja a környék állatállományát, ráadásul a keletkezett hulladék sem a felbocsátó személy udvarában landol... Egyik évben tele volt vele a hátsó kertünk, pedig mi nem lődöztünk! Kérdem én, ehhez miért van a másiknak joga?
Persze a kutyatulajdonosok is felkészülhetnek a védekezésre. Nyugtatózással, vagy csak egyszerűen a zajra való reagálás nyugodt megtanításával. Mindez azonban a felelőtlen emberi viselkedéssel szemben nem biztos, hogy elég lesz. Akkor pedig jön a rettegés.
   Ma már több eltűnt kutyusról olvastam a közösségi oldalakon. Ha tehetünk segítsünk! Az elkóborolt állatokat ne féljünk befogni és állatorvoshoz vinni! Többnyire már be vannak chipelve ezek az állatok, a doki pedig segít megkeresni a tulajdonost. Igen, ha már a cirkuszra van pénzünk és eszünk, akkor a következmények elhárítására is legyen! Legalább ennyi! 

4 megjegyzés:

Apa54 írta...

Azt elvárni az emberektől, hogy majd saját magukat fogják beszabályozni, az balgaság. Olyan ember akinek van józan ítélőképessége, az nagyon kevés. Akinek nincs, és attól elvárni, hogy figyelmes legyen az ő szemszögéből olyan lényegtelen dologra, hogy mi történik más család kedvencével ilyen jelesnapi örültség alkalmából, az is balgaság. Nemcsak olyan emberek születnek e világra, akiknek felelősségtudatuk is van, születnek egyre növekvő számban olyanok is, akiknek nincs. Sajnos kénytelen vagyok azt mondani, hogy csak akkor változna meg egyes emberek eddigi nemtörődöm hozzáállása, ha közvetlenül a bőrükön éreznék azt, mert az „igazságos Mátyás” odacsapott. De hát hiába nézek körül ilyen hasonszőrű személyt, manapság nem látok sehol sem. Hogy mi lenne a megoldás, azt sajnos nem tudom.

Joe bácsi írta...

Persze igazad van, tudom én is jól. Hangot adni a problémáknak azonban nem árt, hátha beindul egy kicsit is az a pillangó effektus.
Egyébként ezt a tűzijáték szabályozást én is magasabb szinten oldatnám meg. Pl. csak kijelölt területeken lehessen durrogtatni, lövöldözni. Lakóövezeteken kívül! Azonban ennek az elvárása is balgaság, azt is tudom...

MJ írta...

Nos igen! Szegény Zsömit "benyugtatóztuk", de ettől nem lett bátrabb! Fél nap halálfélelem volt neki!

Apa54 írta...

A renitens emberektől hiába is várnánk el jogkövető magatartást, (lásd a petárdázást, de akár a közlekedési morált is). Hát igen, egyetlen reménységünk a pillangóeffektus esetleges beindulása.

Megjegyzés küldése