2011. január 2., vasárnap

Jeges nyolcas

   Mostanra végre biztonságosan befagyott a Deseda somogyaszalói ága, mely a hét végére mindjárt nagy tömegben vonzotta a jeges sportok szerelmeseit. Ma délelőtt végre nekünk is akadt pár szabad óránk Enikővel, így meglátogattuk a téliesedett tavat.

   Enci korcsolyával, én simán bakancsban léptem jégre. Ennek oka nem más, mint az én figyelmetlenségem, ugyanis a korcsolyámat bentfelejtettem az iskolában. Lévén, hogy munkaeszköz, mindig ott tartom. Szünet előtt volt ugyan eszemben, hogy haza kellene hozni, de az az ész bizony rövid volt! Nem baj, lesz még rá alkalom!
Bejártuk az egész aszalói ágat, a jég teljesen biztonságos, bár nem árt figyelmesnek lenni. A híd környékét mindenki kerülje, ott még szabad vízfelület is látszódik! A kikötő környékén néhol nagyokat roppant a jég, valószínűleg levegőben lóg, a leeresztett víz hatására. Ez talán nem veszélyes, de kissé ijesztő hangja van, amikor igazodik a befagyott felület alattunk.
Sokan csak sétálgatnak és gyönyörködnek a zúzmarás tájban, még többen korcsolyáznak, fakutyáznak, szánkóznak, és jégkorongoznak. Jó nézni ezt a sok aktív embert! A víz kellős közepén találtam egy nagyon szép szabályos nyolcast, amit valaki a koszorúzás gyakorlásával alakított ki. Jól sikerült, biztosan nem ma kezdte. Ez az egyetlen korcsolyázási mód, amelynek segítségével a korcsolyázás sebessége megtartható, vagy növelhető kanyarodással egybekötve. 
A koszorúzás segítségével végrehajtható sebességnövelés titka a mindkét lábbal végrehajtott erős elrugaszkodás. Dőljünk a kanyarban mély csípőtartással, csak vállunkat a kör középpontja felé fordítva, és belső vállunkat kissé magasabban tartva. Emeljük fel belső lábunkat úgy, hogy teljes testsúlyunk külső lábunkon legyen. Rugaszkodjunk el oldalra külső lábunkkal. Az elrugaszkodást lábfejünkkel fejezzük be, amely így minden elrugaszkodásnál egy külön lökést ad. Helyezzük belső lábunkat a jégre, és emeljük fel elrugaszkodó lábunkat. Csúsztassuk külső lábunkat korcsolyázó lábunk elé, ugyanakkor korcsolyázó lábunkkal rugaszkodjunk el. A korcsolya áthelyezésének befejeztével helyezzük testsúlyunkat külső lábunkra, és emeljük fel az elrugaszkodó lábunkat. A mozgás ezután újra kezdődik. Nem egyszerű feladat, megfelelő jégbiztonság szükséges az elsajátításához, de érdemes megtanulni. Nem csak szép, de igencsak hasznos is!
   Az elkövetkező héten még biztosan marad a rendkívül hideg idő, jelentős csapadék nélkül. Ez jó hír azok számára, akik szívesen űzik ezt a kellemes téli sportot. Érdemes ellátogatni a Desedára azoknak is, akik nem tudnak korcsolyázni, hiszen a levegő friss, a környezet szép, a séta pedig egészséges! Mindenkinek jó sportolást kívánok, kéz és lábtörés nélkül! 

1 megjegyzés:

Apa54 írta...

Jó nagy ez a flaszter, itt lehet a kis nyolcas helyett hatalmasakat is írni.

Megjegyzés küldése