2010. november 18., csütörtök

Márton-nap

    A legenda szerint Kr.u. 316-ban Szombathely környékén született Márton. Gyerekkorában apját az itáliai Ticiumba helyezték át, ezért ott nőtt fel. Tizenöt évesen katona lett és egy észak galliai városba került. Ott esett meg egy rendkívül hideg téli estén, hogy megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent neki Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve, már nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák születtek, így nem meglepő, hogy püspökké szentelték. 

   A legismertebb monda szerint Márton annyira szerény volt, hogy méltatlannak tartotta magát a püspöki címre, ezért elbújt egy libaólban a megtiszteltetés elől. Azonban a libák hangos gágogásukkal elárulták őt, így végül Tour püspökévé kenték. Halála után több templomot is Szent Mártonnak szenteltek.
A népszokás szerint, november tizenegyedike, azaz Márton nap zárja az éves gazdasági munkákat. Ezen a napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat.
 Ezenkívül, régen az emberek a Márton napi időjárásból következtettek a télre: "Ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható."


Az elmúlt héten a Lorántffy Zsuzsanna Református Iskolában, az alsó tagozatos gyerekek Márton-nap alkalmából megismerhették a magyar népszokásokat, népi megfigyeléseket és időjóslásokat.
Délután a fehérbe és narancssárgába öltözött kisdiákok játékos vetélkedőkön mérhették össze erejüket. Libáról szóló mesefilmet nézhettek a könyvtárban, sült tököt kóstolhattak, totó – versenyben adhattak számot a paravánról megszerzett Márton-napi ismereteikről. Uzsonnára sült almát, lila hagymás libazsíros kenyeret ehettek tanulóik. Saját lámpásokat készítettek, majd a program zárásaként egy libás énekeket zengő „libasoros” lampionos felvonulással koronázták meg a napot.
Az iskolából kivezető utat az alsós osztályok által faragott „tökfejek” díszítették, míg a földszinten a felsős osztályok őszi termésekből, faragott tökökből álló kiállításában gyönyörködhettek a szemlélődők.
   Ennek a programnak a szervezője és koordinátora az én kedves feleségem, Enci volt. Nagyon sokat dolgozott vele, de elmesélése alapján megérte. Gratulálok neki! 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése