2011. január 5., szerda

Csókosoknak áll a világ

   Ismét megerősítést nyert nálam az a vélemény, miszerint "csókosoknak" áll a zászló mai világunkban. Pusztán a jól végzett munka, a kiváló eredmények nem elegendőek. Sőt, néha már büntetik a sikerességet! Csoda hát, ha itt tartunk? Az év végén ahol csak lehet, valamilyen jutalom megjelenik a cégeknél, intézményeknél, bár egyre kevesebb lehetőség nyílik rá. Ennek a nehéz anyagi körülmények az okai, amit meg is értünk. Vannak dolgok, amiket azonban nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk "lenyelni".

   Adott megye egyik nagy intézményének alintézménye megkapta 2010-ben a legsikeresebb címet, a megye legfőbb vezetőitől szóban és írásban. Ez a kis tagegység nagymértékben hozzájárult a megye, a megyeszékhely, de legfőképpen az intézmény, azon belül is persze a tagintézmény hírnevének öregbítéséhez. Az év során jelentős sikereket értek el, keményen és lelkesen dolgoztak. Jött a hír, idén nem lesz jutalom, mert nincs erre kerete az intézménynek. Ha nincs, hát nincs! Mindenki tudomásul vette és megértette a jelen gazdasági helyzetben. Annak ellenére is, hogy ennek az alegységnek jelentős bérmaradványa volt, nem elégedetlenkedett senki.
Majd jött az újabb hír, több alintézmény mégis kapott jutalmat! Hogyan, ha nincs miből? Ha kevés volt, és differenciáltan kívánták szétosztani, akkor miért nem azt mondták? Miért nem kapott pont az a része amelyik a legnagyobb elismerést mondhatta magáénak? Mi az oka annak, hogy a többi tagintézmény tavaly is kapott pénzbeli elismerést, ez viszont már két éve nem? Nyilvánvalóan nem az, hogy rosszul végeznék a dolgukat, hiszen éppen ellenkezőleg! Valószínűleg valami más áll a háttérben, valami olyan aminek nem volna szabad befolyásolni ilyen horderejű döntéseket. És mégis!
   Nem mondom ki mi az, mert nem áll szándékomban senkit sem megsérteni. Tudom, akik kaptak jutalmat megérdemelték! Nem sajnálom! A döntéshozók eljárásmódját vitatom, és nem értek velük egyet. Vagy legyünk egységesek, vagy legyünk igazságosak, de ilyen "csókos" munkát ne végezzünk! A meghökkent dolgozók ezt a "keserű pirulát" is lenyelték, továbbra is kőkeményen fognak dolgozni azért, amire feltették az életüket. A lelki elismerést megkapják néha váratlanul, mint egy kedves meglepetést, de abból nehéz megélni. Pedig a jó teljesítményhez kiegyensúlyozott élet is szükséges félelem nélkül, amit pont azok torpedóznak meg a legjobban, akiknek az ellenkezőjét kellene tenni... 
„Sokat el lehet érni szigorral, még többet szeretettel, a legtöbbet azonban belátással és pártatlan igazságossággal, amely nincs tekintettel egyes személyekre.” Goethe

1 megjegyzés:

Apa54 írta...

Fordított világot élünk. Tisztító avartűzre lenne ismét szükség, a megújuláshoz. Talán akkor egy darabig a „csókosak” nem érvényesülhetnek. Nagyon úgy néz ki a szólás ebben az esetben fordítva is igaz, kurva is addig van, míg kurafi akad.

Megjegyzés küldése