2010. október 23., szombat

Téliesítés

   Ismét közeleg a tél. Egyre hidegebbek az éjszakák, nemegyszer fagyott már. Hamarosan  napközben is tartósan hét fok közelében, vagy az alatt marad a hőmérséklet. Itt az ideje kihasználni az utolsó kellemes napokat, és rászánni egy kis időt az autónkra! Nem tudhatjuk enyhe, vagy kemény telünk lesz-e, de gépjárművünk mindenképpen meghálálja a gondoskodást.

   Ma én is nekiláttam, és kicseréltem a nyári papucsokat télire. A téli, havas, csúszós utakon való közlekedés nélkülözhetetlen feltétele az évszakhoz illő gumiabroncs használat. Nem új keletű az információ, hogy az autó a gumiabroncsokon keresztül tartja a kapcsolatot az aszfalttal. Hidegben + 7C° alatt, a nyári keményebb keverékű gumiabroncsok veszítenek rugalmasságukból és tapadó képességükből. Ilyenkor könnyebben megcsúszik az autó fékezéskor. Nagy gázzal való elinduláskor pedig hamarabb kipörögnek a kerekek, és a kanyarokban is könnyebben lehet kipördülni. A téligumi anyagát és futófelületét a hideg hőmérsékletre, havas és jeges útviszonyok leküzdésére tervezték. Ezáltal nedves, havas, jeges utakon is tudják biztosítani az autó és az aszfalt közötti kapcsolatot. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy ez felesleges pénzkidobás, mivel nem szoktak kemény teleink lenni. A híradó minden évben tele van így gondolkodó balesetet szenvedett emberekkel. Jó lenne felnőni! Ráadásul semmiképpen nem pénzkidobás, hiszen bár kell 4 gumit venni, de ezzel a nyári élettartama hosszú időre megnyúlik!
   Szóval én már megtettem, és kicseréltem. Mivel saját magam meg tudom csinálni, ráérhettem volna még, de mi múlik még egy héten? Ma legalább kellemes időnk volt. Azok akik gumiszervizbe készülnek, tényleg igyekezzenek, mert ha egyszerre indul meg mindenki -például mert leesett az első hó-, akkor sokat kell majd várni!
Fagyálló ellenőrzése, téli szélvédőmosó betöltése, világítóberendezések ellenőrzése, hólánc bekészítése tartozik még az ellátandó feladatok közé. Nem árt egy jó ablaktörlő lapát, és az akkumulátor vizsgálata sem! Amit sokan elhanyagolnak, az a karosszéria. Én minden tél előtt lemosom az autót, kijavítom az apró sérüléseket -ha van-, majd egy alapos viaszolással védem a fényezést a sótól. Érdemes a gumialkatrészeket is impregnálni, az ajtótömítéseket például egy kis glicerinnel bekenve elkerülhetjük, hogy befagyjon. Ez utóbbiak még nekem is hátra vannak, remélem lesz még rá alkalmam! Balesetmentes telet kívánok mindnyájunknak!

1 megjegyzés:

Apa54 írta...

A recés talpú bakancs nem csak a mi futóműveikre kell, a hideg flaszterra.

Megjegyzés küldése