2010. augusztus 9., hétfő

Halálos hétfő reggel

   Régen jelentkeztem már bejegyzéssel, aminek a legfőbb oka, hogy ilyen késői órában tudok csak leülni a géphez hosszabb időre. Ilyenkor pedig nincs kedvem írogatni, ennyi idősen az embernek mást kell csinálnia éjszaka, szokták mondani. A mai tragikus események azonban kikívánkoznak belőlem. Reggel négy halálesetet követelő baleset ébresztett minket.

   Egészen pontosan a szirénázó mentő és rendőrautók zajára ébredtem először, de mivel ezen az útvonalon ebben semmi meglepő nincs, pihentem tovább. Negyed óra múlva keltem, kinéztem a teraszajtón, és láttam az alattunk meghúzódó kocsisort. Mindjárt tudtam, hogy akkor nem messze tőlünk történt valami. Lesétáltunk az utca aljába, ahonnan már tisztán látszott a szörnyű tragédia. Két csúnyán összetört Suzuki, rengeteg rendőr, és zsákban a holttestek. Pár méterre onnan ott zokogott egy ember, az elhunytak főnöke. Munkába siettek, de már nem érhetnek oda. Négyből három nagycsaládos férfi lett a baleset áldozata, mindannyian családfenntartók. Szomorú volt a látvány, beleivódott az emlékeinkbe örökre.
Rettenetesen bosszantó sok ember reakciója. Mindjárt megindult az okoskodás, szidták a Suzukit, szidták a sofőrt, mert biztosan gyorsan ment. A becsülettel dolgozó rendőröket kritizálták, volt olyan aki pusztán csak annak örült, hogy nem kell munkába menni. Ilyenek az emberek! Mindenki bölcselkedik, kritizál, majd csak a saját problémáival kezd el foglalkozni, miközben ilyen szörnyűség történt.
A Kapos Tv oldalán lévő videóban is bőszen szidja egy türelmetlen egyén a rendőröket, hogy nem csinálnak semmit. Persze, hisz ő szakértő! Abba nem gondol bele, hogy a kiterített holttestek mellett eleve nem könnyű dolgozni, plusz itt is vannak szabályok. Az nem lényeges, ő miattuk késik! A rendőrök egyébként folyamatosan becsülettel dolgoztak, én nem láttam lazsálást. Minden apró részletet megfigyeltek a helyszínen, az autókon, sőt lejátszották magát az ütközés pillanatát is. Ehhez idő kell! Gratulálok nekik, ilyen megrázó körülmények között is állták a sarat! Elismerésem nekik! Én is mentem volna, két óra késéssel indulhattam csak útnak, de ez egy percig nem volt fontos. Az én életem legalább megy tovább!
A balesetről csak annyit, hogy a rossz útminőség, a mély padka mindenképpen szerepet játszott. A 67-es út kritikán aluli minőségű, több helyütt nyomvályús, az út széle pedig nincs megfelelőképpen kialakítva. Az én évekkel ezelőtti balesetemben is közre játszott mindez, azóta pedig sokkal több lett az ilyen szakasz. Meg kellene csinálni! Mindemellett ahol a baleset történt, ott nagyon gyakoriak az ütközések. Faluhatár, kanyar, és egy utcaforduló. A mi utcánk. Életveszély ide be-, és kikanyarodni. Gyakran tolják be az árokba ezeket az autókat a gyorshajtók, akikből pedig nagyon sok van!
Minden nap látjuk, hogy jócskán száz fölött húznak itt el sofőrök, ott ahol már a 60 lenne indokolt. Most is volt véleményem szerint sebességtúllépés, de ezt nem tisztem eldönteni. Ebben a kanyarban kétféleképpen szoktam autóssal találkozni. Az egyik átjön a túlsó sávba, a másik lesodródik a padka közelébe, vagy éppen ki a padkára. Mindegyik a gyorsaság miatt, és ezek mindegyike nagyon veszélyes. Ezúttal az utóbbi eset történhetett, és a mély, laza útszél bepördítette a könnyű, és megterhelt kis Suzukit. Máris kész a tragédia!
A rendőrség jelenleg szemtanúkat keres, két olyan autóst, akik közvetlenül a Swift mögött haladtak, így látniuk kellett a pontos történteket. Ezt sem értem! Mi az, hogy ott vannak egy ekkora ütközés pillanatában, és elhajtanak segítségadás nélkül? Szégyen, de ez is olyan jellemző! Remélem lesz bennük annyi, hogy legalább tanúnak jelentkeznek, és megkönnyítik a történtek tisztázását. Ha nem, akkor remélem elkapják őket, és méltó bűntetést szabnak ki rájuk!
   Emberek! Aki siet elkésik, szokták mondani az öregek. Lassítsunk, és igyekezzünk az út minőségének megfelelően vezetni! A 67-es út több helyen nagyon rossz állapotban van, ezekre pedig figyeljünk oda. Nap mint nap közlekedem itt, sok balesetet láttam, egyet én is túléltem. Továbbra is szeretném túlélni! Az elhunytaknak örök nyugodalmat kívánok, a hozzátartozóknak pedig őszinte részvétem. Sajnálatos ami történt!

7 megjegyzés:

MJ írta...

Bizony igazad van! Először én is bosszús voltam, miért fordítanak visza, mikor nem is megyek S.aszalóig? Aztán rájöttem! Kaposfüred után is van egy szakasz, hol egy sávra szűkűl az út. Zavarta volna a forgalom a mentőket! Bizony nem a mi utunk a fontos ilyen esetben. Az út állapotával is és a többi megállapítással is egyetértünk!
Jól jellemzi a morált a helyszínt elhagyó szemtanúk viselkedése. Milyen ember az ilyen, aki ekkora közönnyel bír?

Joe bácsi írta...

A visszafordításod azért túlbuzgóság volt, mivel az egypályás szakasz rövid és teljesen belátható, tehát nem zavartad volna a visszajövő mentőalakulatot. Ráadásul mikor te jöttél, a mentők már régen elhagyták a helyszínt a túlélőkkel. A Desedáig menőket nyugodtan elengedhették volna, hiszen az ellenkező irányból is aki be akart jönni az utcába, azt leeresztették. Itt egy értelmes rendőr irányított, aki nagyon korrekt volt. Nem tudom Füreden ki volt, de van még mit tanulnia!

MJ írta...

Én is így vélem, nem volt egyszerű, de megkerültem a pontot. Nem rendőr irányított, hanem polgárőr.

Joe bácsi írta...

Mára beigazolódott a sejtésünk, gyorshajtás állt a baleset hátterében. Ideje lesz most már tanulni valamit a történtekből!

Névtelen írta...

Szerintem, gyorshajtás miatt nem fordul keresztbe az autó az úton. Ez a baleset azért következett be, mert nincs padka!! A padka nélküli út azonnal büntet, szabályosan közlekedő autót is - bármilyen ok miatt is megy le az útról a kocsi! Joe bácsit is megbüntette a Kis Polskijával, sajnos. Persze, ettől még nem 90-nel sem menni ott, ahol a nyomvályús, padka nélküli út ezt nem engedi.

A tanúk, akik elszeleltek? Ők bizony bűncselekményt követtek el, úgy hívják, hogy segítségnyújtás elmulasztása.

Joe bácsi írta...

Természetesen a padka nagyban felelős, de miért is került le az autó az útról? Esetemben egy frontális karambolt kerültem el, itt pedig valószínűleg nem tudott a sebesség miatt a sávon maradni. Persze ha az út széle megfelelőképpen lenne kialakítva, talán most is élne ez a négy ember.
Hiába a bűncselekmény, ha jelentkeznek tanúnak, a rendőrség nem marasztalja el őket. Pedig megérdemelnék!

Mária írta...

Hát ....igen szomorú ez ekkora báj, én is halottam róla családok maradtak árván a tragédia miatt.

Megjegyzés küldése