2012. augusztus 29., szerda

Ez gáááz!

   Ülök itt a laptop előtt súlyos nyomoromban, és ráz az ideg. Atyám! Nincs gáz! /=+%!"'+!! Most biztos mondanék erre valami cifrát, de a jó modorom ugye... , meg különben is az ifjúság is néha belepislog az írásaimba, szóval csak nem káromkodom itt a nagy nyilvánosság előtt! Úristen! A 21. század derekán! Gáz nélkül! Éhen fogok halni, vagy pusztán lerohad rólam a külső váz mosdás nélkül? Mi lesz így most velem, két napon keresztül? Segítséééég!

  Remélem nem indított még senki semmilyen segélyszállítmányt az irányomba, de még csak a pszichiátriát sem kell rám uszítani, jól vagyok! Jól vagyunk! Élünk mint Marci hevesen nyavajgás nélkül, és valójában nem az ideg, hanem a röhögés ráz. Olvasgattam kicsit az emberek reakcióit, hozzászólásait a Somogy megyében élőket érintő két napos gázszünet kapcsán...

Döbbenetes, hogy mennyire ellehetetlenednek egyes elkényelmesedett emberek. A túlzott civilizálódás negatív hatása. A fenti rövid monológ ízelítő sok ember zsörtölődéseiből, de vannak ennél cifrábbak is. Szó szerint néhányan talán már az életükért aggódnak! A lakosság nagy része fel van háborodva, hogy ilyen előfordulhat napjainkban! Épp ésszel miért nem lehet ezt végiggondolni? Igenis minden rendszernek szüksége van a karbantartásra. Egy ilyen veszélyes energiaforrás esetében úgy gondolom, hogy különösen fontos ez, hiszen a hibákból adódó következmények akár életveszélyesek is lehetnek. Ha egy ilyen bekövetkezik, akkor persze azonnal kígyót-békát kiabálnak ugyanezek az emberek, hogy miért nem volt megfelelően karbantartva a rendszer? Egy szó mint száz, kell a karbantartás! Mivel most a fő vezetékeket, rendszereket nézik át és javítják, természetes a leállás. Kellemetlen? Az! Túlélhető? Naná! Akkor pedig minek ez a cirkusz ? Örülnék, ha ez lenne a legfőbb problémám...

  Nincs gáz nálunk sem. Megfőztünk előre, de két napig akár hideg elemózsián is elélhetnénk. A fürdés ilyenkor nyáron akár hideg vízzel is megy, de tucatnyi módon lehet melegíteni, csak gondolkodni kell. Kisbabáknak, kisgyermekeknek mindenképpen szükséges a melegítés, ezek a szülők biztosan kevésbé örülnek most, de meg fogják oldani a problémát. A szükség nagy úr, és kiváló tanítómester! Rá is fér sok emberre, most úgy érzem. Persze vannak már internetes oldalak, ahol gyűjtik a túlélési praktikákat, szóval aki kilátástalannak érzi a jövőt ebben a "gázos" helyzetben, guglizzon! Már az Index.hu  is foglalkozik a szükséghelyzettel... 

9 megjegyzés:

Dominika írta...

:-)))
Azt gondolom, ha mondjuk áram nem lenne, na az lenne csak igazán a gáz...
Kisgyerekkel valóban okozhat némi fejtörést a gázszünet, bár szerintem is meg lehet oldani.

Apa54 írta...

Biztos azért, mert én fordítva „üzemelek”, direkt örömömre szolgált, amikor valamelyik évben a szél miatt két este is áramszünet volt. Jókat dumcsizott a család, nem volt tv, számítógép.

Adelid írta...

Én csak azon csodálkozom, hogy nyáron ez gondot okozhat valakinek. Tudom egyesek elfelejtették, hogy mi is a természet részei vagyunk.
Sokkal nagyobb gond, ha télen áramszünet van. Akkor fűtés és meleg víz is egyenlő a nullával. Az pedig olyankor igen kellemetlen.

Joe bácsi írta...

Az ám! A szolgáltató most nagyon is jól időzített, ezért is nem értem a hőzöngést.
Esti áramszünet, Józsi? Ráadásul kétszer? Jó sok gyerek lesz arrafelé kilenc hónap múlva... :)

Bohóc írta...

Kíváncsi lennék, hányan vannak a hőzöngők közt, akik mellesleg nem szokták fizetni a közüzemi számlákat. Vagy késve, és rendszertelenül.

Babi néni írta...

Éveken keresztül panaszkodtam a gázosoknak meg a kéményseprőknek, hogy néha gázszag van a bejáratnál. Aztán egyszercsak lekapcsolták az egész házat egy hónapra, hogy teljesen kicseréljék az egész hálózatot, mert - nahát, tényleg? - szerintük eresztett a rendszer. :o)

Két napra nem érdemes, de mi akkor hívtunk gázszerelőt, és átállíttattuk a kazán fejét palackos gázhoz valóra, és vettünk gázpalackokat. Így nekünk simán volt meleg vizünk és volt egy palack, amihez két tűzhelyes gázrezsót kötöttünk, így főzhettünk is. Nem egy nagy költség volt, csak hát ehhez kell egy kicsit gondolkodni is.

És ami még hozzátartozik, hogy majdnem sajnáltuk, amikor palackosról vissza kellett állítani a vezetékesre, mert a vezetékes gáz mocskos. A palackos gázzal a kazán olyan halkan lobbant be, hogy eleinte azt hittük, nem működik rendesen. A lángja alacsonyabb (kisebb) volt, és a fűtőértéke ennek ellenére jelentősen jobb, mint a vezetékesnek. De ami a legjobban tetszett: a palackos gáz lángkoszorúja egyenletesen csodaszép kék, nincsenek benne kormoló sárga felvillanások, ami a nem annyira tiszta vezetékes gázban látható olykor (különösen télen). :o)

Ha áramszünet lenne, akkor az autó aksijára kötnénk az invertert, és feltölthetnénk bármit, amit akarunk (az inverter teljesítményétől függően). Ha gáz lenne otthon, de áram nem, akkor a kazánt dugnánk az inverterbe (ez a gyújtóláng miatt érdekes).

Joe bácsi, legalább te mondd el a nebulóknak ezeket, hátha egyszer "öregkorukban" eszükbe jut és hasznát veszik. :o)

Joe bácsi írta...

Jó kis ötletek ezek, és milyen egyszerűek nem igaz? A palackos gáz egyébként tényleg ezerszer jobb, de mindennapi használatra drágább is sajnos.
Vízmelegítésre egyébként legegyszerűbb megoldás, hogy lavórban, vagy kis műanyag kádban ki kell tenni a napra a hideg vizet pár órára. Hihetetlen dolgot fogunk tapasztalni, és még pénzbe sem került... :)
El is mondom az ifjúságnak mindezeket, mert nem szeretem, ha ilyen felesleges dolgokon megy a nyihogás!
Apropó, most sokan azon sírnak, hogy mégis van a házukban gáz, átverte őket a szolgáltató! Komolyan mondom, nem hiszem el!!!!
Még jó, hogy kérték az otthoni gázcsapok elzárását, nehogy nitrogén vagy levegő jusson a gázkészülékekbe, ami meghibásodáshoz, szélsőséges esetben komolyabb problémához vezethet. No comment...

Babi néni írta...

:D

Erre mondják, h nagy ám isten állatkertje...

Apa54 írta...

...csak az baj, hogy alacsony a kerítés.

Megjegyzés küldése