2012. május 28., hétfő

Pünkösd napi virágunk



Az egyik legszebb kerti virágunk a pünkösdi rózsa , mely nevével és egy kis népi hagyománnyal is kapcsolódik pünkösd ünnepéhez. Egykor a lányos házak ablakára tették szirmait, ezzel köszöntve őket és a tavaszt. Egy másik hiedelem alapján aki este a fürdővízébe pünkösdi rózsa szirmokat tesz, az reggelre megszépül. Ha ehhez, hozzáteszem azt is, hogy a hóban fürösztés is hasonló eredményekkel szolgál, már értem miért ilyen gyönyörűek a lányok hazánkban... :)













Tudtátok, hogy a pünkösdirózsát évszázadokon át elsősorban gyógynövényként termesztették?  Ma is használják a homeopátiával gyógyítók, gyökeréből készült kivonatával sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát gyógyítanak. De alkalmazzák az aranyerek kezelésénél is! Nekem ilyen célokra nem kell, viszont gyönyörű szemléletes virágai nagyon szép dísze udvarunknak, illata pedig igazán kellemes, nyugtató hatású. Bundás is szereti szagolgatni!


Van fehér és rózsaszínű virágunk is, most a fehér virágzik, de a másik is bimbós állapotban van már, így napokon belül megmutathatom azokat is. Ugye milyen szépek? Egyetlen hátránya, hogy muszáj kikötözni, mert hatalmas fejei mindig lehajlítják a gyenge szárakat, ahogy az az ismert népdal szövegében is jó hallható:






2 megjegyzés:

Rózsa írta...

Tényleg nagyon szép a fehér, remélem hamarosan látni fogjuk a rózsaszínűt is, szép képek.

Agnes. írta...

A tortenet is tetszett hozza:)nagyon szep a feher, egyebkent is nagyon szeretem a feheret viragban is.

Megjegyzés küldése