2012. május 2., szerda

Búcsú a mérleghintától

   Ismét itt van egy áldozata a bürokraták íróasztal mögül, józan ész nélkül meghozott döntéseinek. Ezúttal az iskola mérleghintája, amely hosszú évtizedeken keresztül szolgálta ki a gyerekek igényeit, roppant sok örömet okozva ezáltal. Nem, nem használódott el, bár némi festésre persze rászorulna, az kétségtelen. Más baja nincs, csak nem felel meg a legújabb szabályozásnak!

   Néhány évvel ezelőtt személyesen mázoltam le egyik kollégám segítségével, azóta azonban csak funkcionális szervizekben volt része. Egyszer már érte szabályozás szerinti támadás, de akkor néhány változtatással még meg lehetett menteni. Közölték, hogy mi az amin változtatni kell annak érdekében, hogy maradhasson, az iskola pedig szülői segítséggel játékra alkalmassá tette. Most is megtennénk!
Múlt héten kijött egy ellenőr, majd felszólította az intézményt a hinta eltávolítására. Nem felel meg a legújabb szabályoknak, de azt NEM TUDTA MEGMONDANI, hogy miért nem! Roppant érdekes, ugye? Karbantartóink, gazdaságisunk hosszasan próbálták megtudakolni, hogy mit tehetnének, de az ellenőr hajthatatlan volt, leszerelteti az önkormányzat. 
Nem különösebben értem, hogy ami ennyi éven keresztül jól működött, most miért nem felel meg. Nem történt baleset a hintákon, régebben is csak a nem rendeltetésszerű használat miatt. Akkor? Hol az indok? Miért van az, hogy a gyerekek már semmiben sem számítanak? Az oktatáspolitika sem gyermekközpontú már évek óta, most pedig azokat a minimális játékokat is kivonják a forgalomból, ami még nyújthat egy kis biztonságos szórakozást nekik. Pótolja majd az önkormányzat? Nem, mert nincs miből! Pótolhatja az iskola? Nem, mert nincs miből! Érthetetlen intézkedés, amivel nem nyer senki, csak a gyerekek veszítenek...
   Igaz, nem maradnak játéklehetőség nélkül a tanulók, mert vannak lehetőségek. Labdajátékok, körjátékok, fogók, egyéb közösségi játékok. Mondhatni elég, nem? Nem! Ez mind szép és jó, de aki volt gyerek, és emlékszik is rá, azt tudja, hogy hintázni nagyon jó! Szeretik, illetve szerették diákjaink!


15 megjegyzés:

Adelid írta...

Tudod mit mondott a lányom három évvel ezelőtt. Anya sajnálom a mai gyerekeket, hiszen egy jót nem tudnak játszani a játszótéren.
Minden "játékszer" átalakult, kisebb, alacsonyabb, "biztonságosabb" lett, de elveszett a felfedezés és a teljesítmény "Na ezt meg tudtam csinálni!" érzése.

Babi néni írta...

Biztos résztulajdonos lett valaki egy rugós hintákat forgalmazó vállalatnál. Csak ezek a mérleghinták közös játékok, amit a rugós nyúlban őrjöngés egyedül egyáltalán nem pótol.

Nekem a mókuskerék hiányzik, azt nagyon szerettem... :o)

Joe bácsi írta...

Adelid, a lányod de jól megfogalmazta! Pontosan így látom én is. Néhány évvel ezelőtt kiszedtek egy hatalmas fém mászókát az iskolában, amit mindenki nagyon szeretett, és hihetetlenül jó fejlesztő eszköz volt. Rúdmászást tanultak, gyakoroltak rajta maguktól a fiatalok, pörögtek, forogtak, ügyesedtek a használatával. Kaptak helyette egy szép, de unalmas famászókát...

A mókuskerék is nagyon jó volt, de hol van az már! Sajnos. Lehet, hogy ilyen elgondolás áll a háttérben, én is erre gyanakszom. Pofára esés lesz, mert nem tudunk rugós hintákat venni!

Kitti Vivien írta...

Csak azt sajnálom, hogy ami régen jó volt, az évről-évre halványul ... régen olyan sokat játszottak a gyerekek közös sport játékokat az iskola udvarokon (pl.: Adj király katonát), most viszont, mikor meséli a kistestvérem (9 éves), hogy mit játszanak délutánonként, elszomorodom, hogy ilyen játékok nem szerepelnek a délutáni közös elfoglaltságokban ...

Nem mellesleg ... ez a hinta tökéletes volt 12 évvel ezelőtt is, mikor én ebben az iskolában voltam, nem tudom, most miért nem jó ...

Joe bácsi írta...

Jól mondod Kitti, minden megy tönkre. Ami az általad említett közös játékokat illeti, csoport és pedagógusfüggő. Van ahol azért még megvan, van ahol több, máshol kevesebb. A fontossága felett azonban nincs vita. Nagyon jók ezek a játékok, szükségesek!

alterego írta...

Sajnálom, de azért mégis jobb, hogy nem a mérleghintának van áldozata :-)

MJ írta...

Ha határozatot hoztak az elbontásra, akkor azt indokolni is kell, illetve fellebbezni is lehet. Ha határozat nincs, akkor ...?

Edit írta...

Igen, én is arra gondoltam, ha nincs indok, akkor nincs mire hivatkozniuk......
Amúgy bármi is lesz az indok, elkeserítő a helyzet sajnos.......

Dius írta...

Szerintem lesz indok. Egy rakás szakzsargon, hogy pl. a kapaszkodó veszélyes, mert fém, az ütéscsillapítás nem megfelelő, stb. stb.
Ebben az agyonszabályozott világba belenyomorítják ezeket a gyerekeket. :(
Sajnálom...
Amúgy meg a hinta is tök jó eszköz a tanítás terén is. Jó, hát nem pont a mérleghinta, de biztos az is, mert pl. fejleszti az együttműködési készséget, figyelemöszpontosítást, meg még egy csomó mindent, amit nem tudok megfogalmazni, mert nem vagyok szakmabeli.

(nagyon zárójelben: szerintem meg ez is a "droidképzés" része, ha már nem lesz mivel játszaniuk sem önfeledten, akkor indulhat az igazi "agymosás", mert azt nem lehet elég korán kezdeni.... ugye jön majd a központi tankönyvkiadó... én innen már csak egy lépés az egész...brrrrrr)

Joe bácsi írta...

Ó, határozatot pillanatok alatt lehet majd kiböfögni az asztal mögül, indokot is ki lehet találni. Csak megoldást miért nem lehet keresni?
Jó ez a droidképzés gondolat, sajnos van is benne valami...

Apa54 írta...

????? Én értem. Sűrűsödik a szemetje

Tünde írta...

Imádtam azt a mérleghintát. emlékszem, amikor még ún. tiltott terület volt, mindig odavágytam aztán mehettünk és de jó is volt. És most már ez sem lesz. Ez szomorú :(

Agnes. írta...

Joe!

Nagyon aterzem es megertelek.Itteni pelda.Az egyik emlekmu kertjeben nagyon jo szankozasi lehetosegunk volt.Mindig tele volt gyerekekkel, felnottekkel.Tavaly osszel a domb oldal tetejere fenyoket es egyeb diszcserjet ultettek, hogy ne tudjunk szankozni...

Joe bácsi írta...

No igen. Érthetetlenek ezek a dolgok...

Hanczur írta...

Azon gondolkodom, hogy ez a lipityóka az iskoláé. Ha pedig valakié, akkor kuss! A tanárok vigyáznak a gyerekekre, és szerintem igazi sérülést akkor okozhatna, ha négyen lefognátok azt az ellenőrt, betolnátok a fejét az ülőke alá, majd egy 90kg-os felnőtt lelépne a túloldalon, szabadesésnek eresztve rajta kiskamasz (pl. 47kg-os) fiát.

Megjegyzés küldése