2011. november 6., vasárnap

Tavasziasan... Olvastam MJ blogjában, hogy milyen tavaszias érzetük volt, amikor a langy meleg időben sétálgattak kint az erdőben Zsömivel, és Pötivel. Valóban rendkívül kellemes az időjárás, és nem csak nekünk embereknek van benne tavaszias érzetünk! Sajnos a növények is becsapódnak!

  A fügebokrunkon vettem észre, hogy miközben lehullatta már levelei legjavát, bizonyos részein már újfent elkezdett kihajtani. Bezzeg a gyümölcsök nem értek be rajta, mert tavasszal viszont nagyon későn indult be! A mostani időjárás ezzel szemben úgy tűnik tetszik neki, mert több helyen is felfedeztem rajta a rügyek kipattogzódását. Jaj, mi lesz ebből!
   Félek, semmi jó! A füge nagyon érzékeny a fagyra, és ha most felkészületlenül éri majd a hirtelen érkező nagy hideg, akkor bajban lesz! Mi pedig jövőre sem élvezhetjük a termését, hála a természet kiszámíthatatlanságának. Bár, ha jól meggondolom, ez a növény nálunk valószínűleg nem véletlenségből nem honos...

3 megjegyzés:

Apa54 írta...

Mediterrán növény, nálunk hideg neki ez a klíma. Próbálkozni lehet, de hogy érdemes-e, az erősen kétséges. Nekem nincs, és nem is kell.
Az időjárás furcsaságai tréfát űznek embernél, állatnál, növénynél.

MJ írta...

Fagyhalál lössz, biz'a!

Altair írta...

Joe bácsi! Még semmi sincs veszve. Ahogy a tévében riogatni kezdenek a faggyal, szórj a tövére vastagon faforgácsot, famulcsot, szalmát - ami van. Feljebb kötözd össze az ágait és burkold be régi rossz télikabátokkal, elvékonyodott nyári takaróval - ismét, ami van. Az egész hóbelevancot pedig csavart átlátszó nejlonfóliába, amit valamelyik praktikerben tudsz megvenni. Ügyelj rá, hogy felül legyen zárt, alul pedig húzz a nejlonra és a fa tövére földet.

A siker garantált, a fa nem fagy el, hanem kitart jövő tavaszig, amikor kibontod és teremni fog, ígérem! Egy Debrecen közeli faluban kaptam a tippet, az a füge ott nagyon is él és burjánzik, tehát nekik bevált. :o)

Megjegyzés küldése