2011. november 6., vasárnap

Tavasziasan...



 Olvastam MJ blogjában, hogy milyen tavaszias érzetük volt, amikor a langy meleg időben sétálgattak kint az erdőben Zsömivel, és Pötivel. Valóban rendkívül kellemes az időjárás, és nem csak nekünk embereknek van benne tavaszias érzetünk! Sajnos a növények is becsapódnak!





  A fügebokrunkon vettem észre, hogy miközben lehullatta már levelei legjavát, bizonyos részein már újfent elkezdett kihajtani. Bezzeg a gyümölcsök nem értek be rajta, mert tavasszal viszont nagyon későn indult be! A mostani időjárás ezzel szemben úgy tűnik tetszik neki, mert több helyen is felfedeztem rajta a rügyek kipattogzódását. Jaj, mi lesz ebből!
   Félek, semmi jó! A füge nagyon érzékeny a fagyra, és ha most felkészületlenül éri majd a hirtelen érkező nagy hideg, akkor bajban lesz! Mi pedig jövőre sem élvezhetjük a termését, hála a természet kiszámíthatatlanságának. Bár, ha jól meggondolom, ez a növény nálunk valószínűleg nem véletlenségből nem honos...

3 megjegyzés:

Apa54 írta...

Mediterrán növény, nálunk hideg neki ez a klíma. Próbálkozni lehet, de hogy érdemes-e, az erősen kétséges. Nekem nincs, és nem is kell.
Az időjárás furcsaságai tréfát űznek embernél, állatnál, növénynél.

MJ írta...

Fagyhalál lössz, biz'a!

Babi néni írta...

Joe bácsi! Még semmi sincs veszve. Ahogy a tévében riogatni kezdenek a faggyal, szórj a tövére vastagon faforgácsot, famulcsot, szalmát - ami van. Feljebb kötözd össze az ágait és burkold be régi rossz télikabátokkal, elvékonyodott nyári takaróval - ismét, ami van. Az egész hóbelevancot pedig csavart átlátszó nejlonfóliába, amit valamelyik praktikerben tudsz megvenni. Ügyelj rá, hogy felül legyen zárt, alul pedig húzz a nejlonra és a fa tövére földet.

A siker garantált, a fa nem fagy el, hanem kitart jövő tavaszig, amikor kibontod és teremni fog, ígérem! Egy Debrecen közeli faluban kaptam a tippet, az a füge ott nagyon is él és burjánzik, tehát nekik bevált. :o)

Megjegyzés küldése