2011. május 4., szerda

Nem csak szépség....

  Sok szépségét bemutattam a Deseda tónak az utóbbi időben, édesapám még többet. Szeretjük a tó környékét, hiszen remek kirándulóhely. Mindemellett azonban itt sem hiányozhat az emberi hanyagság, gondatlanság nyoma. Ezek jelentősen rontják az összképet, pedig nem kéne, hogy így legyen....

   Természetesen sok elhagyott szemetet is láttunk, főként horgászhelyeken, és a strand környékén. Kimegy a kétlábú rombológép, eszik-iszik miközben élvezi a természet csendjét és nyugalmát, majd nemes egyszerűséggel otthagyja a feleslegessé vált hulladékát. Érdekes, milyen pillanatok alatt tönkre lehet tenni azt, amiért korábban pont idelátogatott. Nem hiszem, hogy túlságosan megterhelő lenne elvinni egy kukáig, nekem legalábbis nem az. Vagy túl edzett lennék?
A képen látható kis házikó a Kaposfüredi oldalon található, a toponári stranddal szemben. Egykori célját nem ismerem, most azonban egy romhalmaz. Építési hulladék egy nagy területen mindenütt, szél által széthordott fém és falemezek, nejlon zacskók, sörös dobozok, üvegek mindenütt. A még álló épület ablakai betörve, függöny leszaggatva, mindenhol a vandalizmus nyomai. Pedig rendszeresen járnak ide, az is látható. A lakatok is viszonylag újak, bár gondolom, hogy rendszeresen feltörik. Nem szép látvány...
  Nem tudom, kihez tartozik ez a terület, de kifejezetten nyomasztó volt itt áthaladni, miután oly sok szépséget fedeztünk fel túránk során. Rendbe kellene tenni, és valahogyan megvédeni a szándékos rongálók ellen. De ez utóbbit vajon hogyan?

3 megjegyzés:

MJ írta...

Azóta jelentős összefogással megtörtént a tavaszi nagytakarítás. Irdatlan mennyiségű szemét került zsákokba és elszállításra. Már csak óvni kellene a környezetet és becsülni mások igyekezetét.
A faház úgy tudom vendégház volt valaha, de hogy ki gondozza? Az enyészet. Egyelőre.

tjendre írta...

Pár évvel ezelőttig a Csepeli kavicsbánya-tóhoz jártam horgászni, ott több tucat hasonló képet lehetett volna készíteni. Olyan bodegákról és környékükről, amiknek rendszeresen kijáró tulajdonosuk is volt. Számukra a természet megóvása ismeretlen fogalom volt.

Magdi írta...

Úgy sajnálom, hogy vannak emberek, akik nem őrzik a természet szépségét.
Pedig, csak egyszer élünk.

Megjegyzés küldése