2011. május 15., vasárnap

Hát ez gáz....

   Gáz bizony. De mi is? Engem is utolért a névtelenség álarca mögé bújó kritikusok, "kedves" provokációja. Korábban már olvastam bloggereknél, hogy mennyire el tudja kedvteleníteni az embert, amikor egy-egy névtelen hozzászólóból árad a felé irányuló "jó szándék". Legutóbb Agnes nagyon ki is bukott egy ilyenen, szerencsére azonban túllépett a dolgon. Ők azok, akik apróságokba kötnek bele, beszólnak, próbálják elvenni a kedvünket attól amit csinálunk. Nekem is van ilyen rajongóm...


   Korábban már egyszer belekötött az illető egy kisebb helyesírási hibába, most tegnap éjjel ismét. Mertem az anyák napját úgy leírni, hogy az Anyák szó nagy betűvel kezdődött. Igaza van kedves kritikusomnak, mert kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepeket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat, még az esetleges erősebb érzelmi töltéssel rendelkezésük ellenére is. Én ennek ellenére kiemeltem az Anyák szót, teret adtam az erős érzelmi töltésnek. Helyesírás szempontjából valóban helytelenül, kövezzenek meg érte... Egyébként ha a mélyen tisztelt kritikus alaposabban olvasgat nálam, van még két bejegyzés, ahol szerepelt az anyák napja kifejezés, helyesen leírva. Mert egyébként tisztában vagyok a szabállyal, mely valóban általános iskolai tananyag. Ugyanis volt olyan kedves ezt is a szememre hányni, valamint közölte, hogy ez "gáz" ország, világ előtt. Rendben, vállalom! Nagyon gáz...

Itt és most szeretném leszögezni, és közölni mindenkivel, hogy nem vagyok hibátlan. Nem vagyok két lábon járó lexikon, se gép. Ember vagyok, hibázhatok. Fogok is, élek ezzel a jogommal. Elsősorban magamnak, és azoknak az olvasóimnak csapkodom a billentyűzetet, akik az általam átélt, vagy kitalált tartalmakra kíváncsiak. És ha ez nem hibátlan? Sajnálom! Rengeteg újságcikk is tele van helyesírási, és stilisztikai hibával. Nekik ez a szakmájuk, szerkesztők kezein is átmegy az anyag, és mégis! Mert ahol ember dolgozik, ott mindig is lesznek hibák. Nálam is! Volt is, lesz is, még ha gáz is.
Tudom, sok dicséretet kapok olvasóimtól, melyekre azért nem feltétlenül szolgáltam rá. Sokszor ez engem is zavar, így elképzelhetőnek tartom, hogy másokat is. Nem tartom magam önimádónak, nem azért írogatok, hogy reklámozzam magamat. Azért görnyedek a gép előtt, mert jólesik. Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy akinek nem tetszik, válasszon magának más szemezgetni valót. Van bőven az interneten, de nyomtatott formában is. Ajánlom például A magyar helyesírás szabályait,  Magyar értelmező kéziszótárt, és az összes hasonló tartalmú érdekes kiadványt, melyek mélyebb megismerésével további kemény kritikákat lehet megfogalmazni. Ha ettől érzi jól magát, csak nyugodtan! Ez nem gáz, bár nevetséges. 
   Szerintem hibázni sem gáz, ha nem ártunk vele senkinek. Mint mondtam, emberek vagyunk. A tanár is az, én pedig ráadásul nem magyar szakot végeztem, de ha azt végeztem volna is ejthetnék hibákat. Persze igyekszem a lehető legkevesebbet tévedni! Az viszont szerintem már gáz, ha valaki nem meri magát felvállalni, és a névtelenség álarca mögé bújva tesz provokatív megnyilvánulásokat. Ettől valahogy olyan hiteltelenné válik előttem. Én szívesen fogadok minden kritikát, elfogadom az építő jellegűeket. Köszönöm a névtelen hozzászólómnak is, hogy ismét figyelmeztetett tökéletlenségemre. Milyen jó, hogy ő tökéletes! Ebből csak tanulok, ami ismét nem gáz. Talán... :)

Annak érdekében, hogy többet ne szórakoztassanak névtelen senkik, kikapcsoltam a blogban az ilyen jellegű hozzászólás engedélyezését. Ettől a pillanattól kezdve csak regisztrált felhasználók véleményét fogadom, de az övükét szívesen, még ha negatív is!

19 megjegyzés:

annalíz írta...

A kedves kritikust pedig csókoltatja a Lőrinze Lajos !

Joe bácsi írta...

Ejnye, kedves annalíz... te is hibáztál ám! :) Lőrincze Lajos! Kifelejtettél egy 'c' betűt... :) Ajaj!

Agnes. írta...

Szia Joe:)

Sajnalom, hogy elert Teged is, mert nehany napra nagyon el tudja rontani az ember kedvet..azert leptem tul, mert emberi szegenyseget tukroz, nem kis irigyseggel..es azokat neztem, akik nem ilyenek, es Ok, Ti, Mi vagyunk tobbsegben:)
En sokszor utolag latom meg a hibaimat, a maset meg soha, torodom a sajatommal, van eleg sajnos:)
Nekem meg kulonosen tetszett, hogy negybetuvel irtad, emlekszem.

Szep delutant es irj csak!:)

Babi néni írta...

Ez milyen ostoba személy lehet!

Szerintem a helyesíráshoz az is hozzátartozik, hogy valaki szépen tudja kifejezni magát írásban. A "gáz" kifejezés szleng és mint olyan egy helyesírására annyira adó személynek kerülendő az alkalmazása.

Helyesen: "Ez kínos ország-világ előtt." ;o)

Egyébként - bár én ügyelek a helyesírásomra, de nyilván szoktam hibázni is - engem még újságcikkekben sem zavar a helyesírási hiba. Szerintem a nyelv, mint olyan egy élő önkifejezési forma, ami folyamatosan változik az igények szerint. És bár Mátyás idejében a "fékom a húgodat" volt a sértések csimborasszója, ma inkább a b betűs szóval fejezzük ki (ami akkoriban nem volt csúnya szó) és az anyukák tekintetében használjuk ezt a durva kifejezést. Mekkora poén lett volna, ha a "nyelvújítókat" mindig kijavították volna a korabeli önkéntes nyelvőrök.

Babi néni írta...

Másrészről valaki iránti kifejezett megbecsülésünket és tiszteletünket tényleg kiemelhetjük írásban a szó eleji nagybetű alkalmazásával.

Szeretem a Te írásaidat, a rosszindulatú névtelen korlátoltaké viszont nem érdekelnek. ;o)

MJ írta...

Hajjaj! Ez legyen ebben az országban a legnagyobb gáz!

Ami írta...

Csatlakozom MJ véleményéhez! Nem szabad foglalkozni az ilyen hozzászólásokkal...

Artemis írta...

Szerintem fölösleges a már-már mentegetőzés izű bejegyzés egy ilyen kicsinyes kötekedő miatt.Bár tetszik,ahogy itt-ott helyre rakod az illetőt.
Én szeretem az anyanyelvemet,a helyesirásom olyan,amilyen,de én fenntartom magamnak a jogot,hogy akár új szót hozzak létre,ha olyanom van.

Edit írta...

Áááá ne törődj vele. Persze én is tudom, mint sokan, hogy bántja az embert egy egy ilyen hozzászólás. Én is kaptam már :) Bejegyzésed olvasva, menet közben eszembe jutott, hogy kapcsold ki a hozzászólás engedélyezést, s lám a végére ezt is írtad. :)

Ja és eszembe jutott egy vicc:
- Úgy szeretnék helyesen írni!
- S mit Pál?

:D :D :D

Üdvözlettel: Edit

Joe bácsi írta...

:) Igazatok lehet, kár volt rá pazarolni egy egész bejegyzést. Sajnálom, ha mentegetőzés szagú lett, én pusztán véleménynyilvánításnak szántam. Valóban kissé helyre is kívántam tenni az illetőt. Nem szeretem az ilyen stílust, de ne higgyétek, hogy bántott... Írni fogok! Az biztos!
Altair nagyon egyetértünk, és tetszett, ahogy kiegészítettél!
Edit, a viccet külön köszönöm... :)

Muzsi Attila írta...

Fontos ezekről is írni, beszélni. Mert egy lefitymáló hozzászólás, aminek nincs más célja, mint olcsón lejáratni valakit, hogy "na ez is...bőg itt egész nap" néha több napra is mérgezheti az ember alkotó kedvét. És valóban az ilyen "kritikusok" mind álnév mögé bújnak.
Nincsenek bizonyítékaim, hogy kik lehetnek valójában az "aggodalmaskodó" álnév mögé bújt kritikusok, de ahogyan és amit szoktak "érinteni" arra utalnak, hogy igenis olyanok, akiket ismerünk, és talán régóta követnek.
Ilyen "kritikák" miatt én többször töröltem és újra kezdtem. Eldöntöttem, nem adom fel.

Joe bácsi írta...

Alapból én is így gondolom, mint te. Szerintem is valaki az ismerősi körömből, még tippem is akadna. Kedvemet egyébként egy pillanatra sem szegte, de nem állhattam meg szó nélkül...

KisVirág írta...

Valójában az irigykedő kritikusok a legnagyobb példái annak, ha valamit jól csinálsz! Nem is értem, hogy miért jó kötekedni...? Ha valami nem tetszik neki, akkor lépjen túl vagy át rajta és ne kontárkodjon bele! Viszont így el is árulja magát, hogy márpediglen olvas Téged, vagyis tele vagy értékes gondolatokkal. Lehet neki nincsenek? :) Ha mindezt névtelenül teszi, pláne!. Szerintem ez már takar valami féle félelmet arra vonatkozóan, hogy kiderül, ki is ő valójában, hogy milyen hibái vannak neki, hogy milyen is ő...Te csak folytasd, ne törődj semmivel! :)

Artemis írta...

Bocs,félreérthetően fogalmaztam,nem a bejegyzést tartom fölöslegesnek,mert tényleg jó megbeszélni az ilyen dolgokat(is),hanem a mentegetőzés fölösleges,egy fél szónyi is.(Jesszus,ilyen szó van,hogy szónyi?hi-hi-hi...)

Mónika írta...

Hogy a kekeckedés miért jó egyes embereknek?
Mostanában egyre több helyről hallani /olvasni/ hasonló eseteket...
Az viszont tényleg nagy GÁZ, ha valamelyik ismerősöd, ahogy sejted, bújt a névtelenség mögé!
:(

Alexandra Budvig írta...

Kilétünket elrejteni tényleg eléggé GÁZ, de ha valaki más nevében írunk, az még gázabb.. Gondolom egy tanuló volt a 'kritikus', hisz egy érett felnőtt saját írásában nem nagyon használja a gáz szót (kivéve, ha idéz.:) ). Budvig Alexandra

Joe bácsi írta...

Semmi gond Artemis, értjük mi egymást... :) Szónyi? Érdekes, de miért ne lenne? ;)
Móni gondolom, hogy ismerjük egymást, de az illető biztosan nem közelebbi ismerősöm vagy barátom. Közöttük nem ismerek ilyen stílusú emberkét...
Szandi, ez aranyos volt, de kicsit naiv is. Felnőttek is használják ezt a szót, bár igazad van, ez nem az intelligencia magas fokát jelzi. Szerintem nem diák volt, de egyébként ez teljességgel lényegtelen is számomra. Túlbeszéltük már ezt az apróságot... :)

Hanczur írta...

Látod, egy tanárnak is meg kell tanulni... legyinteni.
Ha pedig az anyák napját nagy betűvel akarod írni, legközelebb eszedbe jut majd, hogy ezzel kezd a mondatot, és akkor kössön beléd a diákod.
Remélem, azért nem indul össztantestületi hajtóvadászat, hogy megbuktassák magatartásból a kölköt!
:-)

Joe bácsi írta...

Hajtóvadászat???? Ugyan! Egyrészt mint mondtam, szerintem nem diák, másrészt pedig nem is érdekel. Legyintettem én már az elején is, de azért kerekítettem belőle egy témát... Ha pedig diák volt, istenem! Inkább az ilyen csínyek, mint azok, amelyekkel ténylegesen károkat okoznak valakinek...

Megjegyzés küldése