2011. május 17., kedd

Fagykár



    Milyen jó, hogy nem vagyok mezőgazdász! Minden évben sújtja valami a növényeket, a termést. Tavaly az özönvízszerű esőzések tettek tönkre nálunk is szinte mindent, idén mérhetetlen szárazság van. Itt a faluban, nem esett lassan két hónapja számottevő csapadék. Porzik a föld, nem fejlődik a veteményes. Tudom, öntözzünk...

   Május elején volt pár nagyon hideg nap, még fagyok is előfordultak hajnaltájt. Az akkori friss hajtások ezt nagyon nem szívlelték, csúnyán elfagytak. Ilyen sérült szinte az összes szőlőm, néhány fám is. A kicsi diófa különösen csúnyán megkapta. Nem baj, ők kiheverik! Hoznak új hajtásokat, nyárra már talán szépek lesznek. De a termésnek több helyütt annyi.
   
  Azon gondolkodtam, hogy nekem tulajdonképpen csak hobbikertem van, néhány gyümölcsfával, szőlővel, házi veteményessel. Ha nekem is bosszúságot okoz, akkor mit szóljanak azok a termelők, akik ebből élnek meg? Naná, hogy bosszantja őket a dolog! Ettől függetlenül azonban a mezőgazdaság ilyen. Kiszámíthatatlan. És erre számítani kell, mert jövőre ismét más okoz majd kellemetlenségeket... 

5 megjegyzés:

MJ írta...

Igen számítani kell a természeti károkra. Azért halkan megjegyzem, hogy régebben akik ebből éltek tudtak védekezni a fagykár ellen -no nem teljesen, de enyhíteni- nem sajnálták rá a pénzt.

Rózsa írta...

Nekem is hobbikertem van, bár már teljesen önellátók vagyunk, betermeljük az egész évre valót kettőnkre, kihasználjuk a falun élés adottságait, vannak állataink is, így megvan a teljes körfogalom, trágya, komposzt. Minden évben nehezebb, szélsőséges az időjárás és a kártevők is.Van egy szép szőlőlugasunk, úgy néztük az idén nem lesz belőle semmi sem, de egyszer csak elkezdett hajtani, nem az igazi, de már legalább zöld:)

Macsek írta...

Ó de átérzem a problémádat! Úgy is, mint mezőgazdász és úgy is mint hobbikert-tulajdonos. Sajnos nem csak a fagykár, hanem idén rengeteg helyen a fuzáriumos hervadás is megtámadta a növényeket. Van, ahol a fenyőerdő 30% elpusztult, vágni kell... Drukkolok, hogy a fagyáson kívül ne legyen több baj a kertecskében :)

annalíz írta...

Nálunk is elment a szőlő egy része....

Hanczur írta...

Komjátiban a diófa teljesen lefagyott. Beosztandó a tavalyi készlet.
A többi fát nem mondták anyuék, de nem várok sok jót.

Megjegyzés küldése