2011. május 2., hétfő

Az öreg fűz meséje

 
   A Deseda tó partján, a Kaposfüredi oldalon áll ez a hatalmas idős óriás. Ki tudja mennyi idős lehet már? Még az is elképzelhető, hogy a tó 1974-es felduzzasztásával egy időben született. Mikor legutóbbi túránkon elsétáltunk mellette, mindannyian ösztönösen megtorpantunk előtte. Megcsodáltuk termetes szépségét, pihentünk egy cseppet az árnyékában.

   Miközben körbejártuk, a fa aljában hatalmas odút vettünk észre. Figyelmesebben megvizsgálva látszott, hogy az idő vasfoga neki sem kegyelmezett. Nem csak az alja volt üreges, hanem szinte az egész törzs hosszában, ameddig elláthattunk. Kicsit az az érzésünk támadt, hogy valamikor villám csaphatott belé, mivel arra emlékeztető sérülés látszódott rajta. Elképzelhető, hiszen nyílt területen álló, magas fáról van szó, a fűzfélék pedig nagyon szívósak, könnyen kihevernek egy ilyen csapást.
Azalatt a röpke idő alatt is, amíg mi igénybe vettük a fa árnyékát, ott horgászott egy idős bácsi. Ő vetette fel a gondolatot, hogy vajon mennyi érdekességről tudna nekünk mesélni ez a szép fa, ha beszélni tudna. Való igaz, sok szép horgászélménynek lehetett már szemtanúja. Párok tucatjai tarthattak már randevút a törzsének dőlve, több hozzánk hasonló túrázóval találkozhatott, de látta a tó változásait is évről-évre. 
   Igen. Ha az öreg fűz mesélni tudna, én biztosan szívesen meghallgatnám. Leülnénk a parton az árnyékába, és hallgatnánk, ahogy a csendben elsusogja élete történetét. Mert izgalmas, és nagyon szép lehetett, abban biztos vagyok! Talán ha egyszer ráérősebb leszek, meg is hallgatom majd....

5 megjegyzés:

MJ írta...

És akkor majd elmeséli, hogy odvába rejtettek mindenféle hulladékot és szemetet felelőtlen emberek. Majd más felelőtlenek és lelketlenek meggyújtották. Attól lett fekete és szenes a belseje. Csoda, hogy porig nem égett. Tudom. Nekem már "elmesélte". Régi ismerősök vagyunk mi ketten.

Joe bácsi írta...

Hát igen. Ez lett volna a másik tippem, de ezúttal esélyt adtam a jóhiszeműségemnek... Hamar lelomboztad!

KisVirág írta...

...ez így olyan kedves volt...ilyenkor sajnálom leginkább, hogy nem tudnak beszélni. Vagy lehet, csak mi nem halljuk őket?

annalíz írta...

Sokat kibírnak ezek a fűzfák! Csak egyet nem , a motorfűrészt....

Joe bácsi írta...

Kisvirág, szerintem ha elég nyitottá válunk, figyelmesen hallgatjuk őket, akkor azért sok mindent meghallhatunk!
annalíz, ez sem biztos! Egy életerős fűz, könnyedén kihajt a csonk mentén, bár akkor már nem lesz ugyanaz... De él!

Megjegyzés küldése