2011. május 3., kedd

Aranyos rózsabogár

   Ilyenkor április végén, május elején az egyik legszebb és legillatosabb virágunk az orgona.  Szinte nincs ember, aki ne szeretné nézegetni dús és színpompás virágzatát, magába szívni jellegzetes illatát. Vasárnap anyák napja alkalmából, vittem is belőle édesanyámnak, majd úgy egy óra múlva kiderült, hogy egy potyautast is sikerült odaajándékoznom. A sűrű virágzatban ugyanis megbújt egy rózsabogár!

   Az aranyos rózsabogártól nem kell félni, teljesen ártalmatlan. Ez a faj egész Európában megtalálható, kertekben, parkokban, erdőségekben. Napsütéses időben a virágokon ülve láthatók. 1,4-2,3 cm hosszú. Leggyakoribb színváltozata a képen is megfigyelhető zöld fényű forma, azonban bronzvörös és ibolyás árnyalatú példányok is akadnak. Áprilistól szeptemberig lehet őket látni. A lárvák a talajban élnek, esetleg öreg korhadó rönkökben, vagy hangyák fészkeiben. A kifejlett bogarak virágporral, nektárral, érett gyümölccsel, a lárvák korhadékkal, elpusztult gyökerekkel táplálkoznak. Nem kártevők. Egyes országokban védett, nálunk nagy számú előfordulása miatt nem, de ettől még nem kell bántani...
   A képeket nem az elajándékozott egyedről készítettem, hanem tegnap saját, természetes közegében egy másikról. Szép kis bogár, érdemes a képet kinagyítva is megnézni!

10 megjegyzés:

MJ írta...

Szép bogár. És kemény! Engem egyszer leállított motorral. Én voltam motorral! Pont a sisak alatt talált el, közvetlen az orrnyeregnél.

Agnes. írta...

Soha nem hittem , hogy a bogar es aranyos egy mondatomban szerepel, de ez a bogar tenyleg aranyos, es raadasul zold!:)
Nekem is van orgonam, de ettol, meg messze van, hogy igy pompazzon, meg kb 3 het.

Bogi írta...

Nagyon szépek a képek :) :)

Joe bácsi írta...

MJ, mint egy puskalövés... erre találták ki a bukósisakot!
Agnes, ez egyébként is a bogár rendes neve.. :)
Bogyi, gondoltam, hogy tetszeni fog. Én azokat a szúnyogos képeket irigylem, amiket remélem hamarosan láthatunk majd a blogodban... :))

Éva írta...

Én is láttam rózsabogorat mostanában. Orgonában is és csak úgy erdőben levelek között is most vasárnap. Egyébként Anyák napjára én is orgonát vittem Anyunak. Valahogy ez a virág illik ehhez a naphoz.

annalíz írta...

Bár félek a bogaraktól, de a rózsabogár, amilyen kis bohém, belopta magát a szívembe...

Magdi írta...

Nagyon szeretem az orgonát és azt a kicsi rózsabogarat is:)

Unknown írta...

Üdv! A most érő őszibarack fámon nyüzsögnek ezek a zöld bogarak. Eddig úgy gondoltam, hogy megszúrják a gyümölcsöt, ami rothadásnak indul. Tévedtem volna? Marianna, Gödöllőről

Unknown írta...

Üdv! A most érő őszibarack fámon nyüzsögnek ezek a zöld bogarak. Eddig úgy gondoltam, hogy megszúrják a gyümölcsöt, ami rothadásnak indul. Tévedtem volna? Marianna, Gödöllőről

Joe bácsi írta...

Üdvözöllek! A Rózsabogár érett gyümölcsökkel is táplálkozik, ezért nincs kizárva, hogy néhány barackot megdézsmál. Ez azonban általában nem számottevő az esetében, a barackot pedig több más rovar is előszeretettel kóstolgatja. Nem véletlenül szeretjük mi is annyira... :)

Megjegyzés küldése