2011. április 12., kedd

Magnolia virágbimbó

   Van egy még kicsi liliomfánk, amit egyik ismerősünktől hoztunk pár évvel ezelőtt. Igen viszontagságos volt az ezt követő időszaka, mert a folytonos udvarátalakítás következtében kétszer is át kellett ültetnünk. Sajnos nem találtuk el a véglegesnek mondható helyét, így költöznie kellett, egyszer pedig véletlenül le is törtük. Más talán ezután már kiszedte volna, mi hagytuk élni!

   Második évét tölti véglegessé nyilvánított helyén, most már több mint egy méter magas, több szép ágacskával. Tavaly egy virágot mutatott nekünk, idén jóval többet várunk tőle. Ebben a kellemes meleg időben fejlődésnek is indultak a bimbók, az egyik hamarosan kinyílik. Őt fényképeztem le, mert nagyon szép!
A liliomfa vagy másik nevén magnólia, az egyik legfeltűnőbb tavaszi növényünk. Hatalmas tulipánra emlékeztető virágával ő lehet a kertek királynője. Virágai még a levelek megjelenése előtt kinyílnak, és akár 20 cm nagyságú, kehely formájú virágokká fejlődnek. Elvirágzás után jelennek csak meg a levelek, de addig több héten keresztül csodálhatjuk a fantasztikus fehér, rózsaszín vagy épp ciklámen színű virágokat. Sziromhulláskor ugyan jelentős mennyiségű szemetet hagy az udvarban, de ez megbocsátható vétek... :)
   Sokan nem tudják, de a szaporítása nem bonyolult, nem kell feltétlenül kertészetbe rohanni és méregdrága áron megvásárolni. A már kifejlődött példány egyik vékonyabb ágát le kell húzni, földbe ágyazni, és megvárni míg kigyökerezik. Utána el lehet metszeni, majd gyorsan elültetni. Mi nagyon szeretjük, mert tavasszal igazán szemgyönyörködtető. 

7 megjegyzés:

MJ írta...

Szép. Ha Bundás ki nem rágja szép "karriert futhat be". :)

Andicsek írta...

Nagyon szép a virág színe! vigyázz rá, ha már eddig kűzdött szegény:)

Joe bácsi írta...

Vigyázok én most már, de apunak igaza van. Bundás egy veszélyforrás rá nézve... bár mivel nincs neki útban, ezért talán nem fogja bántani!

Mónika írta...

Az oviba vezető egyik úton van egy hatalmas 3-4 méteres gyönyörűség, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni...
Nekünk is van a kertben egy fiatal fácska de nem bánom, ha pár év múlva majd a lehullott virágtengertől kell megszabadítanom az aljnövényzetet és most már a szaporítását is megtudtam a szomszédunk nagy örömére!
:D

Lagor írta...

Anyukám, ma jegyezte meg milyen szép! :)

annalíz írta...

Tegnap én is fényképeztem egyet, az utolsó pillanatban, mert a szél annyira odavágta szegény virágokat,megtépázta, összetörte....nagyon szép a tiétek színe...Majd én is megpróbálom ezt a bújtást.

Magdi írta...

Nagyon szeretem a magnóliafákat és a gyönyörű virágait.
Csodaszép ez a fotó:)

Megjegyzés küldése