2011. április 13., szerda

Görcsfűz

   Görcsfűz? Először is van ilyen egyáltalán? Csak brahiból rákerestem az interneten, írnak-e róla valamit, és abba a ritka google problémába botlottam, hogy semmit. Ezek szerint valószínűleg nem is ez a neve? Kutakodtam még egy kis ideig, de mivel nem jutottam közelebb a megoldáshoz, annyiban hagytam. Pedig van ilyen, ott a képen la!
 
   Szeretem a fűzfákat, ezt egyszer nemrégiben már említettem, amikor a halott óriás utódját mutattam meg. Nagyon sokféle fűz létezik, vannak fák, de bokrok is belőlük. Legismertebb természetesen a szomorú fűz, aminek lecsüngő ágai igazán romantikus képet festenek a vízpartokon, esetleg egy-egy park mélyében. A másik szerintem eléggé ismert fajtája ez a görcsös ágú típus, ami nekem nagy kedvencem.
A képen látható szép nagy fát, körülbelül öt éve tettem le. Egyik kolléganőm hozott egy ágat a náluk kivágott, már öreg fáról. Egész nap bent volt velem az iskolában, majd mikor hazaértem, csak ledugtam a képen is látható helyére. Természetesen gyökér nélküli csupasz ágacska volt csupán, nekem pedig nem volt túl sok bizodalmam a beeredését illetőleg.
Tévedtem, mert már abban az évben látványosan megnőtt, erősödött! Nemcsak a gyökerét nevelte ki, hanem még sokat fejlődött is, ami igazán meglepett. Nagyon szép fa szerintem, imádom, ahogy az ágai kígyó módjára tekergőznek mindenfelé. Nem csüngenek le a vékony ágak úgy mint egy szomorú fűz esetében, de azért neki is vannak ilyen lenyúló kis ágacskái. Mutatósnak tartom például út mellé, vagy díszfának az udvarba. Előnye, hogy igen gyorsan fejlődik, és nem kerül egy vasba se. 
    Annyira megszerettem időközben ezt a fát, hogy már neki is nevelődik a kicsinye. Ő majd az udvarunkban ad egy kis árnyékot remélhetőleg. Szeretik a madarak is, egyre többen bújnak el rejtekében. Már csak az érdekelne, hogy mi lehet a valódi neve.... :)


17 megjegyzés:

Mónika írta...

Csavaros fűz, vagy csavart fűzként keress rá!
:D
Egyébként ezeknek nem hullik egész évben a levele?
Nekünk az öreg fűzfáink amik a kert végébe vannak egész évben "szemetelnek" de azoknak a nevét meg én nem tudom, mert, hogy nem szomorúak az biztos...

Éva írta...

Nagyon szép. Abból az egy ágból ez lett öt év alatt? Meghatóan vonzó a szemnek.

Vadvirág írta...

Kedves Joe, spirálfűz a neve:)
Nekünk is volt, de sajnos túl közel volt a házhoz és a gyökerei kezdtek betolakodnia lakásba, ezért ki kellett venni. Egyébként csodaszép fa:)

Joe bácsi írta...

Ééés tényleg! Ezek a nevek miért nem jutottak nekem eszembe? Itt mindenki görcsfűzként emlegeti, pedig tényleg a csavaros fűz, vagy spirálfűz is nagyon illik rá. Mindjárt lett is találatom! Köszi!
Ami a szemetelést illeti, nem vettem észre. Ősszel dobja csak le a leveleit, de még fiatalka.
Éva, igen ez 5 év növekedése, pedig kisebb volt az ág akkor, mint én. Hozzátartozik a dologhoz, hogy elég vizes ott a terület. Nála is látványosabb fejlődést mutat a korábban megírt fűzfa (link a cikkben), mert az még csak 2-3 éves, de már magasabb ennél...

baratella írta...

Görcsfűz? Jópofa! Vajon miért ilyen girbe-görbe? Ez a fa is a természet játékos kedvét mutatja, vagy talán így hasznosabb? Jó búvóhely a madaraknak.

MJ írta...

"Salix matsudana - Mandzsu fűz, Csavart fűz - ismertető
Északnyugat Kínában honos.
Gyorsan növő közepes méretű (10-12 méter) fa, furcsán torz, csavarodott hajtásokkal.
Levelei élénk zöld színűek, keskeny lándzsa alakúak, őszi lombszíne sárgás-zöld.
Bármilyen talajba (nedves helyekre is) ültethető.

Névtelen írta...

Milyen szép még ilyen girbegurba ágakkal is...:)

Joe bácsi írta...

:) Ez is kínai.... de azért szeretjük!
Éppen a girbegurba ágai miatt szép!

Magdi írta...

A fűzfák olyan különlegesek, lehajló ágaikkal. Van bennük valami szomorúság és talán ettől, olyan szerethetőek.
Gyönyörű ez a fa is a fotón:)

Unknown írta...

Valóban gyönyörű kis fa. Meghálálta a törődést. :) A pontos nevét én sem tudtam, de bármelyik illik rá. Én dauerolt fának hívom. :D

annalíz írta...

Nekem is van egy fácskám, szomorúfűz, Reziből, nagy melegben, bőröndben cipeltem öt ágat, ebből egy maradt meg, de szép lett.
Látom itt mind "faimádók" vagyunk, és nagyon örülök neki....

Mónika írta...

Joe bácsi!

Egy kedves játék vár nálam!
:D

Joe bácsi írta...

Köszi Móni, megnéztem már! Megcsinálom... :)

Nelli írta...

Mi felén görbefűznek mondják és ilyenkor húsvét fele tojásfát készítenek belőle.:-)

Hanczur írta...

Szép lenne belőle egy kis füzes.
Ha az embernek lenne elegendő tere, és ideje, én például tölgyest, és dióligetet is teremtenék.
Persze először az alma, a körte, a szilva meg az egyéb bogyósok után.
... meg ha valaki megsúgná a hétvégi lottószámokat.

Nagy Farkas Dudás Erika írta...

Hálás ész szép fa. Nedves helyekre ideális. Felénk úgy tartják, hogy hasznos a szennyvíz-tároló gödrök közelébe ültetni, mert a gyökerei körülnövik és elpárologtatják a vizet.

Unknown írta...

Szia. A fűzfák"szemetelése"abbol ered ha keves nedvességet kap vagy víz amit fel szívnak "pizkos" szenyviz stb

Megjegyzés küldése