2011. március 29., kedd

Virágos...

   Ugyan per pillanat a hangulatom nem éppen rózsás, de jobb téma híján két virágot mutatok ma nektek. Jó kis kedvcsináló, puszta látványuk is gyönyörködteti a szemet és lelket. Legalábbis élőben így van!


   A napokban virágzott nálunk az előszobában tartott hófehér nagy kála, mely az orchidea után a második legelőkelőbb virágunknak számít. Régen az esküvői csokrokban is nagyon közkedvelt volt. Mi ősztől tavaszig bent tartjuk a lakásban, kora nyárelőn ki szoktuk ültetni. Ilyenkor a szél ugyan sok esetben megtépázza, de újbóli megerősödése után ismét pompázik. Ilyenkor a földből sok tápanyagot szív magába. A növény nyáron kedveli a meleg kissé napos kerteket, ezért mindenki nyugodtan kiteheti a szabadba, vagy erkélyre is a cserepét. Télen a 10 fok az ideális számára, de nálunk a külön fűtés nélküli, 18 fokos előszobában is nagyszerűen érzi magát. A fűtött helyiségekben azonban könnyen elszáradhat, ezért ilyenkor a cserepét egy kavicsos tálcára célszerű állítani, és sűrűn permetezni kell a levelét. Ne ijedjünk meg, ha a nyár végén a levelek elszáradnak, mert ez természetes folyamat ilyenkor pihentetni kell. Ami még fontos tudnivaló róla, hogy nagy a fényigénye, tejnedve pedig mérgező! Gyerekek, kisállatok mellett ezt célszerű észben tartani.....
   Másik nagy örömöm, hogy végre felütötte fejét nálunk is az ibolya! A képen látható nemesített példányok ugyan nem nálunk virítanak, hanem Enci nagyszüleinél, de már itthon is szedhettem egy kisebb csokrot. Nekünk is van a kiskertben is egy hasonlóan gyönyörű példányunk, ő még várat bennünket. Remélem már nem sokáig...
Virágos hangulatú, kellemes tavaszi napokat kívánok mindenkinek!

12 megjegyzés:

Agnes. írta...

Joe:)

Kicsinaltok engem ezzel a sok szep viraggal komolyan:DD Na de csak hulyeskedem, imadom nezni a sok blogban a sok szep, szebbnel szebb viragot, es a hangulatom valoban viragos ezektol:)

mas:a gyongyviragokrol esetleg tudsz e valamit irni, ami sajat tapasztalatod?evek ota egy idieg elojon, szep zold, de virag soha, ja es minden evben uj hagymat veszek, mert masik evben mar semmi eletjel:(pedig nagy kedvencem.
Ha tudsz valamit, nagyon megkoszonnem!de ha nem,, semmi baj:)

Andicsek írta...

én dem javítok a hangulaton.elpusztult Charlie a gólya. azt mondják lehet, hogy megmérgezték.. vagy nem?

Joe bácsi írta...

Szia Agnes. Van gyöngyvirágunk is, nekem nincs vele ilyen problémám. Félárnyékos helyet kedvel, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt. Nálunk szaporodik mint a bolondgomba, gyöktörzsével szépen befutja mindig a talajt, már többször szedtünk ki belőle. Májusban virágzik, bár a virágaival én sem mindig vagyok megelégedve. Igaz, szerintem a jelenlegi helyén már nincs elég tápanyag a földben.
Ennyit tudok csak róla mondani, valószínűleg a klímát nem szereti nálatok... Ha majd virágzik, teszek fel képet! :)

Joe bácsi írta...

Jézusom, Andi! Ez komoly? Remélem nem így történt, erre mi oka lehetett volna bárkinek is?
Szegény madár... mindig ő volt az első!

Kőrösi Mercédesz írta...

Remélem már jobb a hangulat felétek! Tudom, sokszor nem egyéni nehézségek nyomasztanak, hanem a világból ránk zúduló rossz hírek, mások szenvedésének tudata és látványa... Köszönjük a virágokat, szép napot kívánok!

Kőrösi Mercédesz írta...

Ja, és a charlie-s hír döbbenet!!!!

Joe bácsi írta...

Persze ma már semmi baj a hangulatommal, tegnap kissé elfáradtam... bár Charlie esete engem is szíven ütött. Hihetetlen!

annalíz írta...

Köszi a káláról írtakat, éppen jól jött, mivel itt tipródok egy edény kálával, és nem tudom eldönteni, kirakjam vagy ne a szabadba? Ezek szerint még korán van szegénynek...Jól eldugom majd a kertben, nehogy Dani megkóstolja...

Agnes. írta...

Koszonom Joe! itt a klimaval lesz akkor a baj.

Sajnalom a golyat:((

online-lehetőségek írta...

Kedves Joe bácsi szép ez a virág épp ma láttam a szomszédom megfürdette és csodálatos életben.
Remélem már meggyógyultál:))
Szép napot:)

Andicsek írta...

Sziasztok. a gólyahír biztos igaz mert a TV2 mondta reggel.. úgyhogy majdnem btuti nemkamu. aztmondták felboncolják, hogy mi lehetett az ok és kitömik ,kiállítják.. szebb napokat!:I

georgina írta...

Nagyon szép,az enyém is most nyílt.Nyáron én is kiültetem a kertbe meghálálja. Őszre hatalmas lesz.A gólyát nagyon sajnálom.

Megjegyzés küldése