2011. március 14., hétfő

A Pilvax eseményei - Kisfaludys diákok műsora

   Március 15. Egy jelképpé vált nemzeti ünnep, amikor a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Ezen a napon gyerekkoromtól kezdve büszkén viseltem mindig a kokárdát, ma már nem annyira. Nem az ünnep miatt, hanem mert olyan politikai jelképet csináltak belőle, amire nem feltétlenül volt hivatott. Magát az 1848-ban történt eseményeket azonban mai napig szívesen elevenítem fel, de nem szeretnék írni róla. Írnak mások eleget, néha túl sokat is!

  Helyette a Kisfaludys diákok ünnepi műsorát szeretném nektek megmutatni. Most a Pilvax kávéházban történteket elevenítették fel egy műsor keretében tanulóink, szerintem nagyon ügyesen. Bogi néni és Ági néni szervezték az ünnepélyt, aminek a gyerekek körében is nagy sikere volt. 
A kávéház a reformkor vége felé a radikális értelmiség, de különösen a fiatalok törzshelyévé vált. Itt alakult meg és működött a Fiatal Magyarország és a Tízek Társasága nevű asztaltársaság, amelynek tagjai között volt Petőfi Sándor is. A fiatal költő 1844-től rendszeresen itt reggelizett, majd társaival itt beszélték meg a forradalom követeléseit. Itt került sor a 12 pont megszövegezésére, amelyet az utolsó rendi országgyűlésen a Függetlenségi Párt szorgalmazott. A hagyomány szerint 1848. március 15-én itt szavalta el Petőfi először a Nemzeti dalt és innen indultak ki ezen a napon a forradalmi események. A kávéházat 1848. március 15-e és 1848 augusztusa között Forradalmi Csarnoknak nevezték.
   A felvétel megtekintéséhez minden érdeklődőnek jó szórakozást kívánok, mindemellett pedig békés és nyugodt ünneplést! 

5 megjegyzés:

online-lehetőségek írta...

Osztom a véleményedet. Gyerekként én is alig vártam, hogy kitűzhessem a kokárdát.
Sajnos a többivel egyetértek amit írtál.

Nagy Farkas Dudás Erika írta...

Szép napot mindenkinek!

MJ írta...

Kellemesen eltöltött Ünnepet kívánok nektek.

Magdalena írta...

A kokárdával kapcsolatban, sajnos, én is ugyanezt érzem. Köszi a videót, ügyesek a gyerekek.

Agnes. írta...

Kedves Joe:)
Nagyon koszonom, hogy megnezhettem, hogy posztoltad!
A Himnusz varatlanul ert, pityergos lett:)

Tokeletes befejezese lett a napnak, a gyerekek es a tanitono, aki felkeszitette oket, nagyon ugyesek, jol volt osszevalogatva.

Szep napot kivanok holnapra!

Megjegyzés küldése