2011. március 22., kedd

Kocsonyás védelem

   Szép, szép a tavasz! Vártuk már nagyon, és ha nehezen is, de végre tényleg megérkezett! Megindult az élet a növényekben, beindulnak lassan a szaporodási folyamatok is a természet különböző fajainál. Nem kivételek ez alól a békák sem, ezt vettem észre tegnap amikor lesétáltam telkünk víz árasztotta részéhez.


   A tavalyi esőzések nyomán megmaradt a kacsaúsztató tavunk, ráadásul alaposan felnőtt benne a vízi növényzet is. Ez csak azért tesz bánatossá, mert nehezebben fog kiszáradni, és akkor már nem tudok mással nekiesni, csak kaszával. Nem éppen a kedvenc programom, így nem repesek az örömtől ha rágondolok. Vigasz azonban, hogy a kacsák már most beköltöztek a tóba, és valószínűleg a gólyáink is szívesen tesznek majd idén is látogatásokat nálunk. Úgy láttam tápláléka lesz bőven, igazi békainvázióra számíthatunk...
Éppen tegnap tanulták a hatodikosok a békák szaporodását. Ott szóba került, hogy a mindössze pár milliméteres petéket kocsonyás burok védelmezi a ragadozókkal szemben. Kép a tankönyvben nem volt erről, így nagyon örültem amikor itthon lefényképezhettem nekik. Ez a kocsonyás anyag szépen lebeg a vízben, amíg a petékből ki nem fejlődnek az ebihalacskák. Hamarosan már azokkal lesz tele a vizünk...
   Szép és érdekes ez a kis mocsárvilág a kertünk aljában, most ráadásként egy kis oktatási segédanyaggal is szolgált. Mégis remélem, hogy legalább nyáron kiszárad majd ez a terület is. Nekem úgy jobban tetszik... :)









16 megjegyzés:

MJ írta...

Átvészelték az éjszakai fagyot?

Szato írta...

Jók ezek a képek!

annalíz írta...

Én ilyent még nem is láttam ! Köszi

Magdalena írta...

Jó kis szemléltető anyag! Gratulálok hozzá. Én általános iskolás koromban úgy gondoltam, hogy a biológia unalmas tantárgy. Aztán sokkal később rátaláltam David Attenborough könyveire.:)

Joe bácsi írta...

Nem tudom, mert még tegnap készültek a fotók. Szerintem igen.
Köszi Szabolcs, nekem is tetszenek!
Annalíz, szerintem még sokan nem láttak ilyet!
Magdalena, köszi. A biológia nagyon érdekes tantárgy egy megfelelő tanár segédletével! :)

Agnes. írta...

Nem tudom hol van a to, de en nem bannam , ha nekunk ilyen kepzodne:D egyszer volt egy kis bekank, Freddy volt a neve, Freddy the frog:D sajnos csak 4 napig, mert eppen utazas elott talalt rank, es nem engedtek a repulore szegenyt, pedig uvegben vittuk:)
Olyan szepen bemutattad, eleg, ha a diakok itt elolvasnak, es lehet szabadteri ora:)

Joe bácsi írta...

:) Ha rákattintasz a szövegben lévő linkekre, többet megtudhatsz a tóról...

Unknown írta...

Gyönyörűek a képek! Még pár éve láttam egy főzőműsort, amiben békapetét készítettek. A japánok találták ki, hogy megszárítják, majd hosszasan áztatják és zöldségekkel összefőzik. :P Ne próbáld ki! :)

Sári mama írta...

Kedves Joe bácsi egy vérbeli -kreatív pedagógus vagy, Aki még engem is el tudott csábítani a biosz órájára!

Te jó ég! Kiválóan sikerült fotóidat látva meg a jelenlegi helyzetünket felmérve azért nem semmi ami az idén várható békafronton! Nálunk a békucik fagyállóak, ugyanis március elején kb 5 cm-es példányai lesik az ajtó nyílását. A fürdőszobáig beosonnak seperc alatt, kisepregetni képtelenség, marad a megfoglak, ha addig élek is. Közben lehet, hogy Réka ajánlását megfontolom. :)))))

Eszembe jutott egy dal, biztosan ismered, szeretettel küldöm hálám jeléül: "Száraz tónak nedves partján d..lött béka kuruttyol. Hallgatja egy ....."

Jól éreztem magam Nálad, köszönöm!

Joe bácsi írta...

Réka köszi a tippet, de ezt tényleg kihagyom... :)
Sári mama a tavalyi esőzések nyomán biztosan sok békára lehet számítani. Nagyon elszaporodtak. A dalt ismerem, szoktam is néha énekelgetni!

Mónika írta...

Talajvízből adódóan, mi is hasonló (tó) gondokkal küzdünk évről-évre!
Rendszerint lehálózzuk a petéket, de így is akad jócskán ami megússza és pár héttel később iszonyú szerenáddal hálálja meg...
:D
(mondjuk inkább ez a hangzavar, mint troli, vagy villamos)

3 évvel ezelőtt fogtam életemben először békát a kezembe
/a lányok még kisebbek voltak és nekik nem mondhattam azt, hogy undorodom tőlük , meg egyébként is, eszem ágában sincs kezembe venni, helyette inkább jó messzire szaladnék/ akkor valahogy még arra is volt lelkierőm, hogy mosolyogjak és jópofát vágjak az egészhez...
Azóta rutinos lettem, de a giliszták, egerek még mindig kifognak rajtam...

Egy tó rengeteg játék és oktató tananyagot rejt magában!
Hozzánk is jön egy egész óvodai csoport "szemléltetés" céljából, csak már lenne jobb idő!

Apropó, ha megtartanátok a "tavat" szívesen küldenék vízinövényeket nektek a pár hét múlva esedékes tó takarításból!
:D

Joe bácsi írta...

Köszönöm az ajánlatot, de egyelőre nem tervezek tóépítést. Jelenlegi formájában nyáron mindig kiszárad, ki kellene mélyítenem, lefóliáznom, kompletten kiépítenem a területet ahhoz, hogy tényleges tó maradhasson. Ehhez se anyagi, se egyéb hangulatom nincsen, bár kétségkívül szép lehetne....

baratella írta...

Lehetséges, hogy nálatok éjjel-nappal szól majd a kuruttyolós béka szerenád.Tanár bácsi a tanórán részt vettem és figyeltem is nagyon( jó a békainváziós bejegyzés is.)

Macsek írta...

Joe bácsi, nálunk belvíz, tó nincs, viszont barna ásóbékákból Dunát lehetne rekeszteni :)És a vízaknába költözött már két éve egy varangy-pár. Tehát szerenád van itt is.. :))

Katalin írta...

Két tucat békát vennék hetvenezer városi galambért:(

Sári mama írta...

Katalinnak üzenem, hogy darab - darab és áll az alku!! :))))))

Megjegyzés küldése