2011. március 27., vasárnap

Hárs(fázás)

   Sikerült ma erős torokfájással, lerakódásérzettel ébrednem, amit enyhe köhögési inger is jelzett. Tegnap egész nap kint a szabadban dolgoztunk, jó sok fát sikerült megmetszeni. Vagy ekkor fáztam meg egy kissé, vagy még a péntek esti futásom alatt. Nem tudom, de a gyors és természetes gyógymódot azt igen!
  
 Ma folyamatosan, kb. két óránként  lefőztem magamnak egy kis illatos hársfa teát, ami kiváló gyógyír a meghűléses megbetegedésekre. Enikőnek szokott komoly lerakódása lenni, és a gyógyszertári köptetők sokáig nem segítették elég hatékonyan. Így került először képbe nálunk ez a gyógynövény, ami már kellőképpen hatásosnak bizonyult. Íze is kellemes, mézzel tuningolva pedig egyenesen kiváló! A hárs tea nemcsak a slejmoldásban jön jól, hanem stresszes napokban is, mivel nyugtató hatása is van. (Asszem kicsit most ez is rám fér... :)) Jó a szívzavarok ellen, valamint izzasztó hatású.
Hársfavirágot magunk is gyűjthetünk de csak akkor, amikor a virágzatokban a virágok kétharmada már kinyílt. A hársfa június 21-től július 20-ig, a rák jegyében nyílik, a virágszüret mintegy két hétig tart. A szedést akkor kezdjük, amikor a fa virágai már majdnem mind kinyíltak, de még vannak köztük bimbók is. Nekünk szerencsénk van, minden évben kaptunk eddig egyik diákom szüleitől. Ők is a természetes gyógynövényeket részesítik előnyben a gyógyszerekkel szemben, ezért bőven szoktak gyűjteni. Azért is örülök ennek, mert nem útszéli, szennyezett fákról szedik a virágzatot, hanem tisztább környékről. 
Ha teát készítünk belőle, ne főzzük, csak forrázzuk. Egy csésze teához elegendő egy evőkanálnyi szárított virág. A forrázatot hagyjuk állni kb. 15 percig, szűrjük le, majd ízesítsük. Fogyasszuk melegen, de nem forrón. Naponta 2-3 csészével is megihatunk. Élénkítő hatása miatt azonban lefekvés előtt nem javasolt!
   A képen látható bögrét szintén egy nagyon kedves tanítványomtól kaptam, idén karácsonyra. Mikulás mintája most már nem aktuális, ennek ellenére mindig ebből fogyasztom a gyógynedűmet. Kedvemre való ajándék volt, már csak azért is, mert nagy szeretettel készült átadására a kis hölgy. Napokkal korábban már finoman puhatolózott minek is örülnék, milyen az ízlésem, egyszóval érezhetően foglalkozott velem. Ez a szeretet teszi különlegessé és teljesen egyedivé a csészét. Talán még a gyógyulást is jobban elősegíti! :) 

21 megjegyzés:

Mónika írta...

Az írásaidból látszik, hogy jó pedagógus vagy, tehát nem csoda ha szeretnek a diákjaid!
:)

Mielőbbi jobbulást kívánok neked!!!

És ezt:
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/az-egy-jo-szo-jatek-margojara.html

Joe bácsi írta...

Hát azért nem mindenki szeret, de igyekszem... köszönöm szépen! Mind a három kedves szavadat! :)

MJ írta...

Jobbulást! "Nem köll mezítláb aludni." :)

Joe bácsi írta...

Tegnap mi is kinn voltunk a kertben, tettünk vettünk a jó időben kicsit megizzasztottuk magunkat. Tényleg nagyon jó az ajánlott (herba)teád a meghűléses betegségek kezelésére.
Jobbulást kívánok!
Üdvözlettel egy névrokon: Joe bácsi

online-lehetőségek írta...

Jobbulást kívánok én is Neked és természetesen én is adnám még Neked ezt is:))

http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/az-egy-jo-szo-jatek-margojara.html

Nyárády Károly írta...

Jó gyógyulást, és még több C vitamint! :-)))

Hanczur írta...

Jobbulást!
... de az élénkítő hatásában ne nagyon bízz! Nekem pillanatok alatt megszórja a szemem az NDK-s álommanó, amikor 'dáthásan' bezuhintok egy vödörrel belőle.

Joe bácsi írta...

Köszi mindenkinek, mindent! :)) A C vitamin mellé egy kis pálinkát?? A régi öregek szerint az is hatásos...
Hanczur, te akkor túladagoltad... :D

Joe bácsi írta...

Hoppá, oppá! Majd átsiklottam kedves névrokonom üdvözletén, csak az lett gyanús, hogy hol a kép???
Köszöntelek nálam kedves Joe bácsi! Benézek hozzád én is! :)

Babi néni írta...

Szabad "szappanozni"? :o)

Ez a megjegyzés pontot ér Az én szappanom: Egy jó szó játék-ában

Mert szeretem a blogod! :o)

Jobbulást kívánok! A hársfateának nincs párja, én akkor is iszom néha, ha kutyabajom. És a mézekből is csak a hársfamézet szeretem. :o)

georgina írta...

Mielőbbi gyógyulást kívánok!

Joe bácsi írta...

Altair, köszönöm neked is! Lassan tiszta leszek a sok szappantól, de ez nagyon jó érzés... :) Én is szeretem a hársfamézet!
Köszi Gina!

Agnes. írta...

Gyogyulas kivanok mielobb:)

Vadvirág írta...

Kedves Joe, remélem,már jobban vagy! Tudom ajánlani a mézes fokhagymát, igaz nem olyan illatos mint a hársfa virága, de hatékony:)

Joe bácsi írta...

Ki ér rá a mai világban igazán beteg lenni? Dolgozom mint a güzü, ez a kis nátha pedig majd elillan... :) A mézes fokhagyma valóban nagyon hatékony bír lenni, még vámpírok ellen is... :) köszönöm!

Kőrösi Mercédesz írta...

Nem is tudtam h a hársfa élénkít is. Nem tapasztaltam még, de attól máskülönben nagyon szeretjük:)) A kedvenc illatom júniusban, a virágzása idején... mennyi szép emlék!
És tőlem is kapsz egy jó szót cserébe a sokért:
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
:))

autumn írta...

Gyógyulj meg mielőbb!!!! :)
Most együtt érzek veled, mert hangom nem sok van. Talán nem is baj. Néha nem árt csöndben maradni... :))))

annalíz írta...

Errefelé is sok a beteg.Danika is itt "lábadozik", vagy "lábatlankodik" nálam, nagyon köhög.Nem tudom, ilyen kisgyerek iharja-e a hársfateát?
Jobbulást kívánunk mindketten....

Joe bácsi írta...

Ismét csak köszönöm... :)
Annalíz, gyerek is ihatja egészen nyugodtan!

Anikó/Ann írta...

Minden éven begyűjtjük,és télen mézesen isszuk,megelőzésképpen is hatásos.De ezen kívül csipke és kamilla teát is fogyasztunk,sokat vagyunk levegőn,és mi is az a megfázás?Kívánok mielőbbi gyógyulást,üdvözlettel Anikó

Magdi írta...

Aki ilyen szeretetbögréből iszik, az nem sokáig lehet beteg:)
Nagyon szeretem én is a hársfateát.

Megjegyzés küldése