2011. február 9., szerda

Tále

   A haladó csoportunk szórakoztatásának és fejlesztésének színtere az Alacsony-Tátra déli oldalának egyik legnépszerűbb síközpontja,Tále. Idejárunk már évek óta, meglehetősen hóbiztos, és kellemes hely. Rengeteg magyarral is találkozhatunk itt, sokan járnak ide síelni. A tábor harmadik napjától kezdődően, mikor a kezdő csoport már leküzdötte kezdeti nehézségeit, már mindannyian itt koptatjuk a pályákat.

   Tále a magyar határtól mindössze 140 km távolságra fekszik, megközelíthető mind Besztercebánya mint Breznó felől. Mi általában ez utóbbin szoktunk keresztülhaladni, szálláshelyünknek köszönhetően. A síelés szerelmeseit 6 felvonó, európai szinten karbantartott sípályák (kezdő és haladó síelőknek egyaránt), valamint télen, a helyi golfpálya területén kialakított sífutópályák várják. A pályákat gondosan kezelik, hóágyúzzák. Ennek köszönhetően viszonylag hosszabb enyhe idő esetén is biztosan lehet síelni. Jártunk már úgy, hogy a pályák környezetében minden szép zöld volt, olvadt a hó, de nem kellett lemondanunk a síelés öröméről. A síközpontban működő felvonókkal 4100 főt tudnak óránként a sípályák tetejére feljuttatni. Ez néha nagy tömeg esetén okoz némi várakozási időt, de átvészelhető. Minden felvonó tányéros, talán ha csákányosra cserélnék, jobb lenne. Az odautazók kényelméről több étterem, ingyenes parkoló, síiskola, síszerviz és síkölcsönző is gondoskodik.
Árak tekintetében megfizethető, csoportok esetében jelentős kedvezményeket lehet kicsikarni az irodában, ahol azonban nem árt a nyelvtudás. Magyarul nem, angolul és németül azonban beszélnek. 
A pályák egy hétig biztosan élvezhetőek, számomra már kissé unalmasak. A két egymás mellett található fő pályát középtájon kereszteződések teszik átjárhatóvá, valamint a fekete rész csúcsáról egy meredekebb keskeny sávon szintén át lehet csusszanni a kisebb piros övezetre. Mindezeket variálva változatosabbá lehet tenni az egyébként könnyen megunható pályarendszert. A feketének jelölt 300 méteres szakasz nem nehéz, gyorsan és biztosan leküzdhető. Gyerekek oktatásához, sítáboruk megszervezéséhez ideális ez a hely! Nem bonyolult, nem túl meredek, biztos sikerélményt nyújt.
   Nagyon sok gyereket tanítottam már ezen a terepen síelni, sok élményt éltünk már át itt. Bár ahogy már említettem, személy szerint kicsit unom már, nagyon jó helynek tartom. Szívesen térek ide vissza minden évben, a társaságnak köszönhetően pedig mindig jól érzem magam. Szeretjük a tágas melegedőt is, ahol ebédelni szoktunk és ahol Juliska megszületett. Szóval jövőre ugyanitt!!! Halihali Hó!

10 megjegyzés:

MJ írta...

Gyönyörű vidék! Hóval, fenyvesekkel! Egyszer lehet megnézem, csúszni meg csúszok gatyaféken.

Anna CukoOr Kling írta...

juuj naoon joo voolt ez az egy hét :)
kösönööm, h el tudtam menni, és a joo szervezést :)
- Síelni jó! :'D

Joe bácsi írta...

Nagyon szívesen Anna! Helyesírási hibák elnézve, de legközelebb korrepetálás is lesz, ha nem javul... :)

Magdi írta...

Gyönyörű lehetett ott. Csodálatos a táj.
Soha nem síeltem még:) Nem tudom milyen lehet.

Anna CukoOr Kling írta...

jaj Józsi bácsii.. :$
nekem szokásoom, h 2 "o" betűt írook :)

Joe bácsi írta...

Magdi, sohasem késő! Nagyon szép sport, hobbi szinten is kiváló. Nem kell mindenkinek száguldozni, érdemes kipróbálni!
Annus, semmi baj. Jópofa szokás... :) Ezzel nem ártasz senkinek!

Katalin írta...

De jóóó:)))gyönyörű lehetett

ÁLLJ: minket sosem vittek sielni a tanáraink annó...
kérem visszatekercselni az időgépem, és beíratkozom hozzád Tanbácsikérem

Joe bácsi írta...

No, akkor tekercseljünk... :)

Hanczur írta...

Ilyen jól kiszellőztetett tüdővel bűn rossz lehet visszaállni a tábla elé, és magyarázni. Az iskolában a szünetek utáni első napok mindig nehezek voltak. Az az érzésem, hogy nem csak diákként lehetett így.

Joe bácsi írta...

Bizony jó a megérzésed! De a show-nak mennie kell tovább... :)

Megjegyzés küldése