2011. február 27., vasárnap

Próbálok kompenzálni...

   Tegnap egy kicsit felborzoltam a kedélyeket, és akaratlanul is rontottam olvasóim hangulatán egy kellemetlen témával. Sajnálom, de ki kellett adnom magamból, ráadásul úgy érzem, hogy minél többen beszélünk az ilyen kellemetlenségekről, annál inkább fel is léphetünk majd ellene. Ettől függetlenül ma egy kicsit kompenzálni szándékozom tegnapi negatív hatásomat, és egy sokkal kellemesebb dolgot mutatok!

A továbbképzésen nem csak kellemetlenségekkel bombáztak minket, kaptunk pozitívumot is. Egyik ilyen volt, hogy rávilágítottak előítéletességünkre. Sokan hajlamosak vagyunk azt gondolni magunkról, hogy mentesek vagyunk az előítéletektől, pedig nem! Én sem...
Az első videót csukott szemmel kellett elkezdenünk meghallgatni. Fülünk alapján egy középkorú operaénekest képzeltünk magunk elé, (volt aki férfit) gyönyörű hanggal. Amikor kinyitottam a szemem, először alig hittem neki, egy kislány énekelt! Jackie Evancho 10 éves, mélyen vallásos, katolikus családból származik. Az AMERICA’S GOT TALENT, vagyis az amerikai X-Faktor világszenzációs felfedezése. Giacomo Puccini dalát, az O Mio Babbino Caro-t adta elő, majd Piers Morgan, Sharon Osbourne és Howie Mandel is felállva tapsolt neki.

Nézzétek meg, mire képes egy ilyen fiatal tehetség!


Ezt a videót azért is szükségesnek láttam megmutatni, mert tegnap a gyermekekkel kapcsolatosan rontottam a kedélyeket, így most rajtuk keresztül kívántam vidítani rajta... Remélem sikerült!

A másik videóval ugyanez a helyzet, de ez már többek számára ismerős lehet. Én a nevet korábban már hallottam, de nem tudtam kit takar. Ismét csukott szemmel kezdtünk, én pedig borzongást éreztem a karomon. A hallottak igencsak átjöttek, hogy a magyar tehetségkutató zsürijeinek szavával éljek. Majd újból jött a döbbenet. Mindenre számítottam, csak egy igencsak korosodó látszólag is fogyatékkal élő előadóra nem. Susan Boyle betegsége szembeötlő, hiszen az értelmi sérült embereknél sok esetben az arcon, a hajzaton, testfelépítésben is jól látható elváltozások vannak. Az értelmi fogyatékos attól értelmi fogyatékos, hogy bizonyos dolgok megértése gondot okoz a számára, valamint ezek megjegyzése, illetve szituációkban alkalmazása is nehézséget okoz, vagy akár lehetetlen a számára. Ezt láthatjuk a Britain's Got Talent tévés tehetségkutatóban is. Érdemes figyelni a zsűrit, valamint a közönséget. Ahogy belejt ez a 47 éves asszony, mindenki nevet rajta. Szinte kivétel nélkül látható mindenki arcán az előítélet, mely szerint a kint álló hölgy csak hülyét csinálni jött magából. Persze betegségéből adódóan, a szituációt nem is túl jól kezeli...
Amikor elkezdi a dalát, átalakulnak az arcok... először a döbbenet, majd a csodálat ül ki rájuk. Végül állva tapsolnak neki. Igen, Susan fogyatékkal él, de mitől lenne ő kevesebb, mint akármelyikünk? Úgy gondolom adott egy leckét a világnak! Hallgassátok őt!


Végezetül megemlítenék egy helyi fiatalt is, akivel a Bárczi Gusztáv Általános Iskolában találkoztunk. Ő egy 16 éves nyolcadikos tanuló, több problémája mellett erősen hiperaktív. Egyik reggel lendületesen elsodort néhány tanfolyamra érkező pedagógust, közöttük előadónkat is. Ebből lett némi perpatvar, láthattuk mennyire nem egyszerű az urasággal... Délután megmutatta azonban egy másik oldalát is. Minden előkészület nélkül olyan dobszólót adott elő nekünk, hogy le a kalappal előtte! Mert ő is tehetséges valamiben!
   Sok dolgot tanultam a napokban, de ami a legfontosabb, hogy előítéleteink nem uralhatják az életünket. El kell tudnunk tőlük vonatkoztatni, és mindenkiben, mindenben meg kell találnunk a jót. Mert van, egészen biztosan van!

10 megjegyzés:

MJ írta...

Kellemesebb videók és téma az már biztos.

annalíz írta...

Köszönöm, hogy megnézhettem a két videót, mélyen elgondolkodtató.S vajon van ember, aki mentes lenne az előítélektől? Nem hiszem.Susan Boyle jól megleckéztette a zsűrit, és az embereket.Engem is.

Lili írta...

gyönyörű hangja van a kislánynak, hihetetlenül szép, köszönöm, hogy megismerhettem, szép estét:)

Joe bácsi írta...

Előítéletektől mentes ember? Nincs. A kérdés csak az, hogy ez milyen mértékben befolyásolja az életünket.
Örülök, hogy tetszik! Szép estét Nektek is!

online-lehetőségek írta...

Ezt köszönöm, hogy megnézhetem tetszett nagyon:))

Agnes. írta...

Szia Joe!

Az elozo bejegyzest csak olvastam, a videot nem neztem meg, mert nem birnam.Napokig nem tudnek aludni, mindamellett, hogy tisztaban vagyok az elet eme oldalaval is.
Akiket mutattal kerkedes nelkul irom, ismertem, es valoban egyediek.
Es , hogy befejezzem a gondolatod a vegen..hogy mindenben meg kell talalnunk a jot..igen es csak azert erdemes elni.

Szep hetet kivanok!

Vadvirág írta...

Igen Joe, sajnos tele vagyunk előítéletekkel. Én 15 évesen estem arcra és jó tanulópénzt fizettem a külső megítélése miatt. Még anno 100 évvel ezelőtt voltak gyakorlati helyek a közép és szakmunkás tanulóknak. Na én éppen e helyen (vendéglátás) süllyedtem el az általad említett téma miatt.
Bejött az étterembe egy nekem bácsika korú férfi csapzottan, olajos munkásruhában és az 1980-as évek elejének megfelelően a legdrágább cigiből kért és egy egész kartonnal. Én erre, külsejét nézve megkérdeztem: Tudja e, hogy az nagyon drága cigaretta és ki tudja e fizetni?
Erre Ő, mosolyogva és nagyon kedvesen elmagyarázta, hogy soha ne a külső alapján ítéljek meg embereket! És ez azóta is mély nyomot hagyott bennem és próbálok így is nézni mindenre.:)
Susannál nagyon tetszett a zsűri arca, amikor a hölgy kiengedte a hangját.....:))))

Joe bácsi írta...

Agnes, igen ez igaz! Ezért érdemes!
Vadvirág köszönöm, hogy megosztottad velünk a történeted. Biztos vagyok benne, hogy valamennyien jártunk már így, csak nem mindannyian tanultunk belőle. Bízom benne, hogy ahogy te, úgy én is...

Nyárády Károly írta...

Számomra érthetetlen, hogy ez a kislány hogyan tud ilyen hangregiszterben énekelni, mert ez minden eddigi elképzelésnek ellentmond. Csak nézem, de még most sem tudom elhinni! Mit fog tenni ez a csajszi a hangszálaival, ha majd húsz éves lesz? Elképesztő!

Joe bácsi írta...

Karesz, ha megérjük, meghallgatjuk! :)

Megjegyzés küldése