2011. január 25., kedd

Meglett, mégis keresik


   Ma négy körlevelet is kaptam. Nem szeretném ezt a témát újfent boncolgatni, egyszer már kifejtettem véleményemet. Ezúttal mind a négy ugyanúgy szólt, egy eltűnt kislányt keresnek. Meglehetősen meggyőző volt, telefonszámokkal, névvel ellátva. Egy valamit nem találtam csak benne, az eredetét és annak időpontját. Mert ez ugyebár lehet igencsak régi is...

Nem igazán hagyott nyugodni a lelkiismeretem, mert körlevélutálat ide vagy oda, de az emberi élet nem játék. Főként, ha gyermekről van szó! Elkezdtem tehát kutakodni, mert nem akartam ész nélkül továbbküldeni ezt a levelet sem. Így szólt:

Fw: Fw: Fw: Fw: Fw: Fw: Fw: Fw: Eltűnt!!!
Eltűnt a kislányom 5. napja,a rendőrségre nem tudunk számítani szeretnénk ha valaki elküldené körlevélbe mindenkinek akinek csak tudja, hogy eltűnt Rácz Vivien született 1993.augusztus 29 személyleírás:152 cm, átlagos
testalkatú,barna hajú és szemű fehér fogú ismertető jele nincs!
Eltünésekor sötétkék farmerbe, sötétbarna derékig érő kapucnis kabátban és fehér nike sportcipőben volt.
Mindenkinek a fokozott figyelmét kérem! Elérhetőségem : 70/344-71-74 , 70/520-15-44 vagy hívd a rendőrséget
!MINDENFÉLE KÉPEN KÜLDJÉTEK EL EZT KÖRLEVÉLBEN AKIHEZ CSAK
TUDJÁTOK KÖSZÖNETTEL SZÜLEI ÉS BARÁTAI! FIGYELEM!!!AZ ORSZÁG
BÁRMELY PONTJÁN FELTÜNHET !!!
Kérek minden ismerőst küldje el ezt a levelet minden partnerének!!! Fontos!!
A te anyukád is és barátaid is meg tennék!! Legyen Szívetek Két Kattintást Rászánni egy ember életre!
KÖSZÖNÖM

Ui: nem vicc, nem poén körlevél
Szegfi Róbert

Az eltűnt személyek adatbázisában nem találtam a kislányt, ezért a google segítségét kértem. Már jött is az adat, 2008 tavaszán tűnt el pár napra az ifjú hölgy, majd pár nap múlva előkerült. Az e-mail azóta is körbejár, mert a jóhiszemű emberek azonnal cselekednek. Ebben nincs is hiba, de mint most is megbizonyosodott, nem árt a dolgoknak utánanézni. Nem ártana továbbá, ha az ilyen keresésre felhívó körüzenetekbe elrejtené mindenki a pontos időpontot is. Akkor talán már rég megszakadt volna ez a lázas keresgélés....

   Elképesztő mennyiségű értelmetlen levél érkezik a világ levelezőszervereire, rengeteg kapacitás megy veszendőbe. Téved, aki azt gondolja, hogy egy-egy továbbküldött levélből – még ha valótlan információkat is tartalmaz – ismerőse számára semmi rossz nem származhat. Aki naponta húsz-huszonöt hasonló figyelmeztetést kap, és emiatt ennyiszer kell munkáját megszakítania, vagy egy ilyen levél miatt tévedésből egy hivatalos levelet is töröl, biztosan nem intézi el egyszerű vállrándítással a kérdést.

14 megjegyzés:

MJ írta...

No meg, ha valakinek többször is kiáltják valótlanul, hogy "farkas", jó eséllyel nem fogja elhinni mikor igaz a figyelmeztetés!

georgina írta...

Borzasztó sok levél érkezik és mint ahogy MJ írja úgy igaz már én is csak úgy vagyok vele sokszor el sem olvasom,pedig valóban lehetne fontos is de a "farkas" már működik!

Joe bácsi írta...

Bizony, bennem is működik!

Nagy Farkas Dudás Erika írta...

Csak bólinthatok, ez így van.
Szép estét!

Atkáriné Terike írta...

Ezt a levelet én is megkaptam, őt ismerősömtől.
Nagyon sokáig dilemmáztam mire végül kitöröltem mindet. Semmi konkrét adat nem volt benne.
Ezek a levelek kitörlés után nekem mindíg lelkiismeretfurdalást okoznak. Ennyi szeméttel már nem lehet bírni!

Joe bácsi írta...

Kedves Terike! Legalább ezek miatt most nem kell lelkiismeret-furdalást érezned! Ez a történet szerencsésen zárult a múltban!

Tameri írta...

Nekem szerencsém van. Csak egy ismerős "löki" tovább a "szerencsehozó" körüzeneteket... ami nálam mindig megszakad... sokszor bontatlanul kerül törlésre.
Örülök, hogy közzé tetted és lenyomoztad a körüzenetet! Szerintem még öt év múlva is a világhálón fog keringeni...

Kőrösi Mercédesz írta...

Ráadásul rengeteg fizikailag valós veszélye is lehet ezeknek a leveleknek... mivel a gépem a munkaeszközöm is, féltem és nem nyitom meg az ilyen tömegével forwardolt leveleket.

Joe bácsi írta...

Két "M" egymás után! :) Tameri, ezt bizony nem lehet csak így megállítani sajnos. Olvastam, azóta a lány is többször nyilatkozott, hiába!
m, valóban sok veszélyt rejt, de ennek elhárításában egy jó víruskereső és tűzfal sokat segíthet! Persze nincs garancia.

georgina írta...

Kérlek nézz be hozzám van számodra egy meglepetésem!

Magdi írta...

Akkor tudok örülni, ha megkerül az elveszettnek hitt gyermek. Kedves Joe bácsi, nézz be a blogomba!
Szeretettel üdvözöllek
Magdi

Raindrop írta...

Lehet ezzel nem leszek szimpatikus, de abszolút nem nyitom már meg ezeket a leveleket. Persze ezzel kizárom annak a lehetőségét is, hogy ha tényleg segítség kell, akkor arról nem értesülök, de úgy vagyok vele, ha valakinek tényleg az én segítségem kell, akkor csak nekem ír. Ott a tárgy megjelölés stb. Mindig tudom melyik a körlevél és melyik szól csak nekem. Az infód megint hasznos volt, mert így legalább akkora lelkiismeretfurdalásom sincs. :)

Szegfi Róbert írta...

Jól megszívattam magam a levéllel.

Körbeküldtem naivan az ismerőseimnek, az elkülönítetten írt hozzáfűzött mondattal, és az aláírásommal.
Ők persze az én nevemmel küldték tovább, és ez lett belőle.
Okultam...

Joe bácsi írta...

Kedves Róbert! Azért esetedben ez mindenképpen egy bocsánatos hiba, hiszen a jó szándék vezérelt. A tartalma miatti aggodalmam miatt fordult meg az én fejemben is, hogy továbbítom, de ismerve a Netet szerencsére inkább utánanéztem. Kétlem, hogy rád ezért bárki is haragudna, tanulni pedig mindannyian tanulhattunk az esetből...

Megjegyzés küldése