2010. december 29., szerda

Lakásra vágyó cinege

   Az elmúlt napok karácsonyi érzése mellett azért akadt bőven más is. Például két nappal ezelőtt furcsa hangra lettem figyelmes a nappali ablaka felől. Odaléptem és láttam amint egy szorgos kis cinege a sok nálunk lévő közül, éppen befúrja magát a redőnytokba. Talált ott egy megfelelő méretű lyukat, és gondolta befészkel. Én azonban másképpen gondolkodtam!
   Az általa kiszemelt hely ugyanis sok szempontból alkalmatlan, és veszélyes lett volna neki. Gondoljunk csak bele, amikor leengedem, vagy éppen felhúzom a redőnyt, miközben szegény pára éppen odabent van! Nem jó volt ez így, ezért a lyukat bedolgoztam, majd kikerestem a cinegeodú méretezésére vonatkozó dolgokat. Ma el is készítettem egyet, melyet faggyúgolyóval tettem még vonzóbbá. Remélem hamar felfedezi!
A berepülő nyílása 32 mm átmérőjű, az odú aljától legalább 20 cm-re kell legyen, belső alapterülete legalább 12,5X12,5 cm. 2 - 8 m magasan függesztve, vagy akár fatörzshöz rögzítve célszerű kihelyezni.  Ez a legelterjedtebb típus mesterséges odútelepeken. Alkalmas széncinege, csuszka, mezei veréb, légykapók és nyaktekercs számára. Verebet persze nem szívesen szállásoltatok el benne, a cinegéknek szurkolok. 
   A tetejét felhajthatóra csináltam, így szükség esetén könnyedén kitakarítható. Nem egy mestermunka igaz, az itthon található maradék anyagokat használtam fel hozzá. Az pedig, hogy funkcionálisan jó lett-e, az hamarosan talán kiderül! A jó szándék bennem megvolt... 

2 megjegyzés:

georgina írta...

Szerintem nagyon jó lett, és biztos hamar jelentkeznek a lakók is öröm lesz nézni.Mi is minden évben teszünk ki eleséget,egy kis szalonnát a cinkék nagyon szeretik,én meg nézni őket amint csipegetnek!

MJ írta...

Hajrá! Én az "önkényes lakásfoglalóknak" szorítok!

Megjegyzés küldése