2010. december 1., szerda

Álom hava

   Eljött hát az év utolsó hónapja, ősi magyar nevén az Álom hava, népi kalendárium szerint karácsony hava. Nekem ez a hónap az egyik legkedvesebb az évben. Kedvelem az összes évszakot, nagyon szeretem a nyarat, de a hónapok közül bizony december viszi a prímet.

   Sokan nem szeretik a telet, mert hideg, nedves, nyirkos, koszos. Tényleg ezek miatt a tulajdonságok miatt néha nekem sem hiányzik. Ugyanakkor most kezdődik a karácsonyi ünnepkör, mely az advent első napjától egészen vízkeresztig tart. Advent ideje alatt mindenki lázasan készülődik az ünnepre, díszbe öltözik a város, az üzletek. Minden vasárnap új gyertyát gyújthatunk a koszorún, miközben a frissen sütött mézes illata belengi a konyhán keresztül az egész lakást. Bár sajnos kicsit üzleties lett világunk, mégis van valami ünnepi a nagy bevásárlási lázban is. Mindenki igyekszik meglepni valami szívének kedvessel szeretteit, még akkor is, ha ezt néha túlzásba viszi. Nem biztos, hogy a drága ajándékok azok, amik a legnagyobb örömet okozzák!
Ebben a hónapban jön a Mikulás, 13-án Luca napja van, majd érkezik a szeretet ünnepe, a Karácsony! Előtte már mindenhol ünnepi a hangulat, karácsonyi dallamok szólnak, és a legtöbb ember kedvesebb lesz.  Szenteste napján feldíszítjük a fenyőt, amit vízkereszt napjáig csodálhatjuk. Imádom!
Az ünnepek alatt és között betegesen belefeledkezünk mindenbe ami egészségtelen, esszük a sok finom karácsonyi süteményt. Ha szerencsénk van esik a hó, és vidám szánkózás, hócsaták közepette valamennyi energiát azért elégetünk. Azért valljuk be, ez is jól hangzik nem?
Végül elérkezik az év utolsó napja, amit többnyire rokonokkal vagy barátokkal tölt az ember, és ismét igyekszik minden gondjáról megfeledkezni, hogy egy nappal később már újult erővel vethesse bele magát, az új esztendő által hozott szokványos mindennapokba.
   Igazán szép időszak ez, próbáljuk meg kiélvezni! Ma hóval, havas esővel, és sajnos esővel köszöntött ránk december. Jelzi, hogy itt a tél! Hideg van, de a meleg szobában, forró teát, forralt bort szürcsölgetve szeretteink körében ez is vidáman eltelik majd! Kellemes decembert mindenkinek!




1 megjegyzés:

georgina írta...

Köszönöm ezt a kedves kis karácsonyi előzetest nagyon tetszett!

Megjegyzés küldése