2010. október 12., kedd

Őszi szüret

   Beköszöntött az igazi ősz, és ezzel együtt az őszi termések begyűjtésének ideje is. Reggelente gyakorta fagy közeli állapotok uralkodnak, deres fűvel is találkozni már. Jövő hétre talaj menti fagyot is ígérnek, ezért aztán igyekezni kell! Encivel mi is napok óta űzzük az ipart, ma végre befejeztük.
   Sajnos az időjárás nem sok mindennek kedvezett. A sárgarépa, krumpli nagyon sok nedvességet szívott magába, nekünk ugyan nem kezdett el rohadni, de a minősége nem lesz tartós. Sokaknak megrohadt, hiány lesz belőle! Évek óta nem volt ilyen gyatra az almatermésünk sem, kevés az értékelhető darab. Aki még nem szedte le, jó ha igyekszik, mert találtam olyat, amit már megkapott a dér! Az almának nem tesz jót, a sütőtöknek annál inkább! Lehet összeszedni! 
Idén nagyon sok tökünk termett, de azon is észrevenni a túlzott csapadékot. Két olyat is találtam, ami a száránál már kezdett rohadni.  Ebből a vitaminokban gazdag, nagyon egészséges zöldségből nemcsak desszerteket, de leveseket, köreteket, sőt sütőtökkenyeret is készíthetünk. Régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító. Égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott. Ez az idei szüretünk legsikeresebb terméke, pedig nagy részét nem is mi vetettük, magról kelt a trágyadombon. Szépen mutatott, takarta a komposztot, így hagytam. Jól tettem!
   Szüretelni nem csak otthon, hanem környező erdeinkben is érdemes, ragyogó kirándulóidőnk van. Aki megteheti, hogy kilátogat a szabadba, még találhat szedret, fekete bodzát, kökényt, madárberkenyét, esetleg csipkebogyót. Mindnek megvan a maga előnye, nem beszélve a gombafélékről, amit azonban csak akkor szedjünk le, ha jól ismerjük! Ehhez egy kis segítséget nyújthat édesapám blogja is, ha ide kattintasz...
Jó szüretelést mindenkinek!

5 megjegyzés:

Pöti írta...

A képen látható egészen véletlenül nem az a példány, amit kaptunk? olyan termetes... :)

Joe bácsi írta...

Egész biztosan nem, mert a kép tavalyi, és nem ilyen nagy méretű tököt kaptál, csak fele ekkorát. Bár az is nagy volt... :D
Ha jobban megnézed a képet, akkor láthatod, hogy most nem vagyok ennyire kopter... :D

MJ írta...

Ekkora a tököd? És ennyi mindenre jó?
Apááááááám! A tökö(d)mbeeeeeee!

Joe bácsi írta...

:) Bizony ám!

Gyorsné Fülessy Kata írta...

de szép nagy tököd van !!!! (facebook)

Megjegyzés küldése