2010. szeptember 22., szerda

Autómentes nap Kaposvárott!??

 Mi is az az európai autómentes nap? 1998 óta minden évben ezen a napon megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra. Nem elhanyagolható szempontok a közlekedési mód felelősségteljes megválasztása, környezet- és emberbarát városi közlekedés, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségessége sem.
   A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval közlekedő polgárokat, hogy más, könnyebben fenntartható, alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon kíván hozzájárulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.
Idén Kaposvár is csatlakozott a kezdeményezéshez, véleményem szerint kevés sikerrel. Nem tudom milyenek lesznek a hivatalos adatok, de személyes tapasztalásom szerint gyerekcipőben jártunk ezen a téren. Szép volt a lehetőség felajánlása - mármint értem ezalatt azt, hogy a Volán helyi járatain ingyenesen lehetett ma közlekedni annak, aki felmutatta a jogosítványát-, de önmagában kevés. Olyan alacsony propaganda előzte meg ezt az egész helyi szerveződést, hogy a városlakó polgárok nagy része nem is tudott róla. Jómagam is tegnap este olvastam először, különben fogalmam se lett volna róla. A megkérdezetteim kb. 90 %-a egyáltalán nem is hallott az eseményről.
Reggel mindjárt úgy indult a nap, hogy egy kisteherautó elgázolt egy amúgy a kijelölt gyalogátkelőhelyen közlekedő hölgyet. Kerékpárosból nem sokkal láttam többet mint általában más napokon, autóbuszokon pedig délután egy óráig 123 próbajegyet adtak csak ki. Ekkora városban nem egy mesés szám!
   Jó, hogy csatlakoztunk az autómentes naphoz, de ez most érzésem szerint csak névleges maradt. A jövőre nézve remélhetőleg nagyobb propagandát szánnak a dologra, és tudunk még fejlődni! Évente egyszer meg lehet tenni, sőt még jól is eshet a mozgás, a frissebb levegő. Egy év múlva kedves olvasó, tegyük le ismét az autót egy napra, akkor ténylegesen!

2 megjegyzés:

Mária írta...

erről most itt halók először:)D

Joe bácsi írta...

Na ugye? Ez a baj!
Örülök, hogy felhívtam erre a figyelmet.

Megjegyzés küldése