2010. május 9., vasárnap

Madarak és fák napja

"...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében."
   Ez az idézet Herman Ottótól, egy sokoldalú magyar tudóstól származik, aki természettudományos munkássága mellett a magyarság hagyományos, ősi műveltségét, népi mesterségét is kutatta és leírta. Ő alapozta meg a tudományos madárkutatást Magyarországon. Javaslatára 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10-ét. A "Madarak és Fák Napja" az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön.
   Többször utaltam már rá, hogy önző, elkényeztetett, ostoba ember módjára élünk. Feléljük a pótolhatatlan természeti erőforrásokat. Szanaszét hagyjuk létünk minden szennyét, és nem akarjuk észrevenni, nem akarjuk meghallani a figyelmeztetéseket. Évmilliók során felhalmozott kincseket herdálunk el évtizedek alatt. A földi javakat elraboljuk, a költségeket pedig a környezettel fizettetjük ki. Élvezzük az élő és élettelen környezetünk nyújtotta kincseket, életfenntartó, kényeztető és pihentető szolgáltatásokat. Természetesnek vesszük, hogy oxigéndús tiszta levegőt szívunk be, és az általunk kilélegzett szén-dioxid nem halmozódik fel a légkörben. Ez a bioszféra az erdőségek és növényzet ingyenes szolgáltatása, mi pedig nem becsüljük eléggé!
Családi házban élő emberként nagyon tudom szeretni és becsülni a fákat, és a kis szárnyas élőlényeket. Irántuk érzett vonzalmamról több írásom tanúskodik. Udvarunkban évről évre egyre több fát, cserjét, és egyéb növényeket telepítünk, aminek ők is örülnek. 2003 óta egyre több madárka lakozik nálunk, ez a parkosításnak is köszönhető. Közben magunkkal is jót teszünk, hiszen frissebb, egészségesebb levegővel tölthetjük meg tüdőnket. Apró kis lépések, mindenki számára...
    Barátaim! Jusson eszünkbe legalább holnap, a Madarak és Fák Napján, hogy a vadon élő növény és állatfajok kipusztulásának ütemét már nem években, nem is hónapokban, vagy hetekben, nem napokban, hanem órákban és percekben mérik! Gondoljatok például a fecskékre, rettenetes ütemben fogynak! 




Az erdő fohásza

Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon,
Én vagyok tornácod barátságos fedele,
Melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől,
És gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja,
és vagyok asztalod lapja,
Én vagyok az ágy, amelyben fekszel,
A deszka, amelybõl csónakod építed.
Én vagyok házad ajtaja
Bölcsőd fája ...
... Koporsód fedele.
Vándor, ki elmégy mellettem,
Hallgasd meg kérésem:
Ne bánts!

Nemes Nagy Ágnes - Madarak 

Mennyi fényes, szép madár! 
Nem tudod, hogy merre száll? 
Honnan jönnek? 
- Nem tudom. 
Merre mennek? 
- Nem tudom. 
Égre, földre, vízre szállnak? 
Nádba bújnak? 
- Nem tudom. 
Mennyi fényes, szép madár! 
- Isten áldjon, 
kishugom, 
merre mennek, 
megtudom, 
fára mászom, vízbe úszom, 
nád bugáját 
széthúzom. 
Jaj, ne menj el, mért beszéltem, 
megfázol az őszi szélben! 
- Meg se fázom, meg se érzem, 
merre mennek, megtudom, 
és ha bírom, elmesélem.

8 megjegyzés:

Apa54 írta...

Én nem csak ma, hanem mindennap gondolok arra, hogy ássuk saját sírunkat azokkal az eszelős tetteinkkel, amivel nap nap után teszünk a környezetünk, a természet ellen. És kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy nincs visszaút. Bármennyire is fáj, bele kell törődni, hegy nem tudunk ellene tenni.

Joe bácsi írta...

Nem szeretnék beletörődni! A rombolást teljesen nem lehet megállítani, de mérsékelhetjük! Minél többen gondolkodunk így, annál inkább van remény!

MJ írta...

Érdekes, mikor megkérdik, szinte mindenki természetvédő! Nem rátok gondoltam!

Joe bácsi írta...

A szomorú az, hogy ma nem is hallottam sehol megemlíteni ezt a jeles napot. Amikor gyerek voltam, hihetetlen sok program volt. Ma vajon miért nincs?

Apa54 írta...

„A rombolást teljesen nem lehet megállítani, de mérsékelhetjük!” az én olvasatomban a mérsékelés csak lassítás. Én ezt így értem. Hisz ami jelenleg van az is maradék az őstermészetből. És ezt a maradékot is szisztematikusan pusztítjuk. Aztán majd a maradék pusztításának a mérsékléséből maradt maradékot is pusztítani fogjuk, míg nem marad semmi, még mi sem.

Joe bácsi írta...

Ezzel sajnos nem tudok vitatkozni. Tényleg ez van!

MJ írta...

Mi ez a negatív hangulatkeltés?
Lesz ez még rosszabb is!

Apa54 írta...

Ez a realitás

Megjegyzés küldése