2010. április 16., péntek

Csodálkozzunk?

   Olvasom a cikket, 12 százalékkal esett vissza az üzemanyag iránti kereslet Magyarországon. Hűha! Ezen most csodálkozni kéne? Lassan 100 forinttal fizetek többet a benzin literjéért, mint egy évvel ezelőtt, és még nincs csúcson az ára. Majd nyár közepén nézzük meg, akkor mibe fog kerülni!
    A környező országokban szinte kivétel nélkül lényegesen alacsonyabb az ár, ezért aki megteheti, átmegy tőlünk is tankolni. Oda fizeti a magyar ember a jövedéki adót, nem a hazájának. Őket fejleszti, lendíti előre, de ezért ki hibáztathatja? Senki, hiszen egyre nehezebb a megélhetésünk, egyre kevesebbet viszünk haza a fizetésünkből, mégis minden drágul. Csoda, ha ilyen apróságokkal már nem is törődünk? Nem az, de mégis rosszabb helyzetbe kerülünk napról, napra, amiről pedig legfőképpen az állam tehet.
Az átmenő tranzitforgalom ezek után nem fog nálunk tankolni, mindig megoldják az országunk határain kívül. Ez pedig szerintem jelentős mennyiség! Meg is látszik, a 12 százalékos visszaesés ennek is köszönhető. Meg annak, hogy az átlagpolgárok is meggondolják, hogy mikor üljenek autóba. Gondolom a hiányt majd valahonnan pótolni kell, de az véletlenül sem az lesz, hogy a keresletet próbálják növelni, például adócsökkentéssel, hanem valahol ismét árat emelnek. Ez a magyar mentalitás, gyorsan minél több pénzt szerezni, gyorsan meggazdagodni, hosszú távra pedig nem gondolkodni. Ugyanez más területekre is igaz, de ebbe most nem megyek bele.
   A benzinár növekedésének, a kereslet csökkenésének azért némi előnye is van, tisztább lesz a levegő, egészségesebb a környezet. Lehet, hogy ez a magyarázat? Jó lenne, de ebben nem hiszek.... 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése